Nieuws/Buitenland
3038029
Buitenland

Dodental na bomaanslag Bogota stijgt naar 21, verdachte opgepakt

BOGOTA - Het dodental na de bomaanslag van donderdag op een politieacademie in Colombia is gestegen tot 21. In totaal raakten ook 68 mensen gewond, melden lokale media, op basis van informatie van de politie.

Volgens eerste informatie zit een lid van de linkse guerrillabeweging ELN achter de zelfmoordaanslag op de politieacademie in het zuiden van de miljoenenmetropool Bogota. President Ivan Duque noemde de bomaanslag een „krankzinnige terreurdaad” tegen ongewapende kadetten.

De dader gaf bij de hoofdingang vol gas, nadat een speurhond was aangeslagen, en blies zijn zware terreinwagen op het complex op. Volgens de procureur-generaal Nestor Humberto Martinez bevatte de auto tachtig kilo pentoliet, een springstof die in het verleden veel gebruikt werd door guerrillagroeperingen in Colombia.

De Colombiaanse regering van president Iván Duque wil op geen enkele manier meer contact hebben met de linkse guerrillabeweging ELN. Een woordvoerder van de regering zei dat vrijdag in reactie op de bomaanslag, meldde de radiozender Caracol.

Minister van Defensie Guillermo Botero zei dat de regering „sluitend bewijs” heeft dat de dader van de aanslag, de 56-jarige José Aldemar Rojas Rodriguez, lid was van het ELN.

Rojas kwam door de aanslag om het leven. Een ander ELN-lid, de 39-jarige Ricardo Andrés Carvajal, is opgepakt. Hij zou een van de voorbereiders van de terreuractie zijn. De regering heeft opdracht gegeven ook leiders van de guerrillabeweging op te pakken.

Het ELN is midden jaren zestig opgericht en zou ongeveer 2000 strijders hebben. Eind 2016 sloot de toenmalige regering vrede met de grotere guerrillabeweging FARC.