Nieuws/Buitenland
303887029
Buitenland

Vijf arrestaties voor brand Grieks migrantenkamp Moria

Migranten vluchten weg uit kamp.

Migranten vluchten weg uit kamp.

ATHENE - De Griekse politie heeft vijf mensen aangehouden in verband met de brand die het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos met de grond gelijk maakte. Het gaat om vijf jonge migranten die worden verdacht van brandstichting.

Migranten vluchten weg uit kamp.

Migranten vluchten weg uit kamp.

De autoriteiten zijn op zoek naar nog een persoon, zei minister van Burgerbescherming Michalis Chrisohoidis, zonder verdere details te verstrekken. Deze zesde verdachte is geïdentificeerd.

Een lokale politiebron vertelde persbureau AFP dat maandag een operatie om verdachten op te sporen had plaatsgevonden langs de weg waar duizenden asielzoekers hadden geslapen sinds het kamp is afgebrand. De zesde verdachte zou het eiland zijn ontvlucht, voegde de bron eraan toe.

De schade in het kamp op het Griekse eiland Lesbos is enorm.

De schade in het kamp op het Griekse eiland Lesbos is enorm.

De nationaliteiten van de verdachten zijn niet bekendgemaakt.

Meer dan 12.000 mensen, voornamelijk migranten uit Afghanistan, Afrika en Syrië, zitten zonder onderdak, goede sanitaire voorzieningen of toegang tot voedsel en water nadat een brand afgelopen woensdag het overbevolkte migrantenkamp in de as had gelegd. Volgens de Griekse autoriteiten is de brand aangestoken.

Naar een tijdelijk kamp in het gebied Kara Tepe met 5000 beschikbare bedden waren tot nu toe slechts ongeveer 1000 mensen verhuisd, volgens een regeringsfunctionaris. Hij voegde eraan toe dat er meer ruimte beschikbaar komt.