Nieuws/Buitenland
303957745
Buitenland

Boeing 737 was van Kunming onderweg naar Guangzhou

Vliegtuigcrash in China: ’Toestel stortte loodrecht naar beneden neer’

Een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines.

Een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines.

WUZHOU - Een passagiersvliegtuig met 132 inzittenden is maandag neergestort in het zuiden van China. Reddingswerkers op de rampplek hebben volgens de staatskrant The People’s Daily geen aanwijzingen gevonden dat er nog mensen in leven zijn. Luchtvaartmaatschappij China Eastern heeft bevestigd dat er doden zijn gevallen bij een vliegtuigcrash in het zuiden van China. Er zijn geen details gedeeld over het aantal slachtoffers.

Een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines.

Een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines.

De Boeing 737-800 van China Eastern Airlines was van Kunming onderweg naar Guangzhou. Het toestel stortte neer in de bergen bij Wuzhou, een stad in de regio Guangxi. Daar ontstond een grote brand. De Chinese luchtvaartautoriteiten hebben de crash bevestigd na berichtgeving van Chinese staatsmedia.

Wat de toedracht van de crash was, is niet bekend. Het gaat om vlucht MU5735. Op FlightRadar24 is te zien dat het vliegtuig, dat in juni 2015 in gebruik werd genomen, bij Wuzhou een duikvlucht maakte. Bij die stad verloren de luchtvaartautoriteiten het contact met het toestel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Op social media gaan beelden rond waarop is te zien hoe het toestel met de neus recht naar beneden neerstort. De beelden zijn gemaakt door een beveiligingsbedrijf, bevestigt een medewerker tegen The Paper. ,,Wij hebben camera’s op de berg geïnstalleerd, die bevinden zich slechts op een kilometer afstand van de crash.’’

Tekst gaat onder de foto’s en tweets.

Ambulances nabij de plek waar het vliegtuig neerstortte.

Ambulances nabij de plek waar het vliegtuig neerstortte.

Hulpdiensten gaan naar de plek van de vliegtuigcrash.

Hulpdiensten gaan naar de plek van de vliegtuigcrash.

Neergestort in afgelegen gebied

Het vliegtuig is neergestort in een afgelegen gebied en daardoor moeilijk door de hulpdiensten te bereiken. Uit berichtgeving van staatsmedia valt op te maken dat toestel uiteen is gevallen. De krant People’s Daily meldt op basis van een brandweerfunctionaris dat er tussen het puin geen tekenen van leven zijn.

De Chinese president Xi Jinping heeft in een eerste reactie laten weten „geschokt” te zijn. Hij heeft opgeroepen tot maximale inspanningen bij het reddingswerk en onderzoek om „zo snel mogelijk de oorzaak van het ongeval” te achterhalen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De luchtvaartautoriteiten zeggen dat aan boord 123 passagiers en negen bemanningsleden zaten. Dat is een persoon minder dan staatsomroep CCTV eerder meldde. China Eastern Airlines heeft de kleuren van zijn site aangepast naar zwart-wit en een speciaal telefoonnummer geopend voor familieleden van de inzittenden.

De luchtvaartmaatschappij heeft in een verklaring zijn condoleances overgebracht. Het bedrijf heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de familie van de inzittenden.