3040519
Buitenland

’Het gebeurt hier ook, keer op keer’

FaceTime-moord smeult na: ’Australië ís niet veilig’

Aya Masarwe zat vol leven, vertellen familie en vrienden.

Aya Masarwe zat vol leven, vertellen familie en vrienden.

MELBOURNE - Haar familie dacht dat ze in een ’totaal niet gevaarlijk land’ was, vertelde haar oom. Desondanks werd studente Aya Masarwe bruut vermoord en mogelijk verkracht in Australië. Veilig land? Dat valt nog te bezien, vindt een blogster.

Aya Masarwe zat vol leven, vertellen familie en vrienden.

Aya Masarwe zat vol leven, vertellen familie en vrienden.

De dood van de ’positieve’ en ’energieke’ Masarwe (21) schokt velen. De Israelische werd tijdens een FaceTime-gesprek met haar zus, na een avondje uit, aangevallen. Haar zus hoorde geroep en gestommel, waarna de telefoon vermoedelijk viel. Ze belde de politie. Even later werd het lichaam van Masarwe gevonden tussen de struiken.

„Ze was een excellente student, vol leven. En ze was in een totaal niet gevaarlijk land. Toch hebben we dit gruwelijke nieuws gekregen”, vertelde haar oom tegen Haaretz. „Dit hadden we nooit verwacht.”

Totaal niet gevaarlijk? Blogster Jessie Stephens wil dat nuanceren. Zeven maanden geleden kwam de 22-jarige Eurydice Dixon terug van een comedy-show – net als Masarwe nu – en werd vermoord. Op diezelfde zaterdag in juli werd een 76-jarige vrouw thuis vermoord.

Opsomming

Vervolgens somt Stephens op de blog mamamia nog vijf vermoorde vrouwen op, die allemaal stierven sinds afgelopen zomer. „Misschien is het meest verdrietige gedeelte van het hele verhaal dat Aya’s familie volledig geloofde dat zulke dingen niet gebeuren in Australië.”

„Maar het gebeurt. Keer op keer. We moeten sorry zeggen. En sorry zeggen betekent onszelf committeren aan het verzekeren dat zoiets niet opnieuw gebeurt. Dat is het minste wat we kunnen doen.”

EOCD-cijfers: slechter dan Nederland

Volgens de cijfers is Australië inderdaad niet je-van-het: 64% van de mensen voelt zich veilig op straat. Dat cijfer ligt lager dan het OECD-gemiddelde (69%) en lager dan het getal in Nederland (81%).

Qua moorden scoort Australië wel bovengemiddeld volgens de Better Life Index van de OECD, maar dat ligt vooral aan landen als Brazilië, Mexico en Rusland die het gemiddelde omhoog halen. Met 1 moord per 100.000 inwoners is Australië nog steeds minder veilig dan Nederland (0,6 moorden per 100.000 inwoners) en veel andere landen, waaronder Noorwegen, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Zweden.

Volgens de Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace, met een hoofdkantoor in Sydney, is Australië wel een van de vijftien veiligste landen ter wereld. In die ranglijst staat het hoger genoteerd dan Nederland.