Nieuws/Buitenland
3040828
Buitenland

Veertien mensen voor aanslagen Parijs vervolgd

PARIJS - Frankrijk gaat veertien mensen vervolgen voor hun betrokkenheid bij de aanslagen tegen het satirisch blad Charlie Hebdo en andere doelwitten in en rond Parijs in januari 2015. Juridische bronnen meldden aan de zender Franceinfo dat elf van de veertien verdachten in handen van Franse justitie zijn. Tegen de andere drie zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Moslimterroristen pleegden in januari 2015 een aanslag op Charlie Hebdo, vermoordden een agente in een buitenwijk van Parijs en gijzelden politiemensen en klanten in de joodse supermarkt Hyper Cacher. Daardoor kwamen in totaal zeventien mensen om het leven.

De broers Chérif en Saïd Kouachi pleegden de aanslag op Charlie Hebdo en de gijzeling in de supermarkt was het werk van Amédy Coulibaly. De drie daders werden door de politie gedood.

De veertien personen die voor de terreuracties moeten terechtstaan worden onder meer verdacht van logistieke steun aan de daders. Onder de verdachten is ook Peter Chérif, die mogelijk betrokken was bij het voorbereiden van de aanslagen. Djibouti leverde hem in december vorig jaar uit aan Frankrijk.

Volgens Franceinfo beginnen de rechtszaken in 2020.