Nieuws/Binnenland
3042271
Binnenland

Oud-premier Schotte weer voor de rechter

WILLEMSTAD - Oud minister-president van Curaçao Gerrit Schotte heeft vrijdag aan de rechtbank gevraagd een Italiaanse advocaat-generaal te laten horen. Volgens Schotte kan Roberto Pelicano getuigen dat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao onwaarheden heeft verteld over correspondentie met het Italiaanse OM in Milaan.

Die correspondentie zou een belangrijke aanleiding zijn geweest om een strafrechtelijk onderzoek naar Schotte te starten. De oud minister-president zit sinds eind vorig jaar een gevangenisstraf uit van drie jaar voor onder meer corruptie. Hij zou geld hebben ontvangen van een Italiaanse zakenman op Sint-Maarten in ruil voor invloed in Schottes regering.

Schotte en zijn advocaten hebben de zaak aangespannen omdat volgens hen de verklaring van Pelicano een ander beeld oplevert van de strafzaak tegen Schotte. Tientallen aanhangers waren vrijdagochtend aanwezig om voor de deur van het rechtsgebouw hun steun aan Schotte te betuigen.

Schotte heeft vrijdag voor de rechtbank tevens gezegd dat hij niet kan worden afgezet als volksvertegenwoordiger. Volgens de parlementsvoorzitter kan hij niet langer in het parlement zitten, omdat hij een straf van drie jaar uitzit. Schotte en zijn advocaten bestrijden dat. Volgens hen heeft de Statenvoorzitter niet de rechtskracht om Schotte uit zijn functie te ontheffen.