Nieuws/Binnenland
3043069
Binnenland

Nieuw corruptieschandaal Rotterdam

Uitgaven nekten corrupte douaniers

ROTTERDAM - De drie douaniers die centraal staan in een nieuw onderzoek naar corruptie en witwassen in de Rotterdamse haven, kwamen in beeld omdat ze opvallende uitgaven deden. Invallen bij de drie verdachten leverden grote hoeveelheden cash en sieraden op.

Dat meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam na de onthulling zaterdagochtend in De Telegraaf dat er een nieuw onderzoek loopt naar corruptie bij de douane Rotterdam. De drie douaniers van 31, 34 en 37 jaar komen uit Schiedam. Den Haag en Rotterdam. Er is bij de douaniers 150.000 euro aangetroffen en ook ontdekten rechercheurs veel dure horloges en sieraden. De drie zijn nog niet opgepakt volgens het OM.

Het onderzoek wordt gedaan door justitie en de FIOD. Bronnen binnen de douane die deze krant vrijdag tipten over het onderzoek, melden dat de drie werkzaam zijn op het hoofdkantoor van de douane aan Reeweg, op de afdeling Fysiek en Dynamisch Toezicht en in de terminals.

Het nieuwe corruptie- en witwasonderzoek is binnen de douane ingeslagen als een bom. Twee grote, recente affaires rond de corrupte douaniers Gerrit G. en Gert V. staan de medewerkers nog op het netvlies gebrand. Dankzij de corrupte G. konden tonnen aan drugs door de haven worden geloodst. Hij werd in 2017 tot 14 jaar cel veroordeeld.

Het lek in de haven leidde tot meerdere liquidaties. Gert V., een collega van G., wordt eveneens verdacht van jarenlange hulp bij het doorlaten van containers met drugs. Hij staat maandag voor de rechter.

De bron binnen de douane die deze krant vrijdag tipte over het nieuwe onderzoek, zegt dat het corruptieprobleem binnen de douane groot is en verwacht meerdere aanhoudingen. Ook onder personeel van havenbedrijven. „De interne controles die corruptie moeten voorkomen stellen nog te weinig voor. Er worden ook gigantische bedragen geboden door criminelen. Collega’s zijn bang voor intimidaties. We zijn vooral ontzettend boos dat een groep het verpest voor de anderen en zorgt voor een slecht imago van onze dienst.”

Drietal douane geschorst

De douane heeft het drietal geschorst. „Nadat deze week de doorzoekingen in woningen en een bedrijfspand zijn geweest, zijn ze hangende het onderzoek geschorst”, zegt woordvoerster Gera van Weenum van de douane. De organisatie spreekt van ’een zeer ernstige zaak die wij betreuren.’ „Wij verlenen alle medewerking aan het onderzoek.” Er wordt en gaat gesproken worden met de collega’s van het drietal en andere medewerkers. „Zoiets leeft natuurlijk binnen de organisatie. Er zal intern met elkaar over gesproken worden. Integriteit is heel belangrijk voor ons als organisatie.”

Het onderzoek naar de douaniers wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche en de FIOD.

Tips? Mail naar m.van.wely@telegraaf.nl.