Nieuws/Binnenland
3043991
Binnenland

Donaties stromen inmiddels binnen

Vrouw verwijdert één stoeptegel: dwangsom van 1000 euro

Den Haag - Spontaan hebben mensen geld gedoneerd aan de Haagse Lizzie van Dam, die met de gemeente overhoop ligt om het weghalen van een halve stoeptegel. De vrouw uit de Bomenbuurt had de halve stoeptegel verwijderd om een tak meer ruimte te geven om te kunnen groeien; een beslissing die haar meerdere dwangsommen opleverde die kunnen oplopen tot duizend euro, zo bevestigt de gemeente.

„In juni 2017 zag ik een sprietje omhoogschieten tegen het elektriciteitshuisje naast mijn appartementencomplex. Ik heb toen op eigen initiatief een halve stoeptegel weggehaald om het takje meer ruimte te geven.”

Haar daad kreeg echter een wending toen een buurtbewoner bij de gemeente klaagde. „De buur had vorig jaar geklaagd dat zij haar scooter er niet meer kon neerzetten. De handhaving werd ingeschakeld. Die gaf mij een maand de tijd de situatie te herstellen, maar dat heb ik niet gedaan omdat andere buren dat ook onzin vonden”, vertelt Van Dam, die inmiddels al twee boetes van 250 euro op haar deurmat vond.

„De gemeente bleef echter van mening dat de openbare weg niet zomaar geopend mocht worden. Ik heb meerdere bezwaarschriften gestuurd en ben uitgenodigd om te verschijnen op een speciale hoorzitting. Wanneer die is, is onduidelijk.”

Donaties

Nadat Van Dam een herinnering van de boete op haar deurmat had gekregen, heeft ze een halve stoeptegel bij een kennis opgehaald en die weer op de oude plaats gezet en de boete betaald. „De tak heb ik laten staan, maar de situatie is wel hersteld. Ik heb de plant niet geplant. Ik ga iets niet weghalen wat daar vanzelf is gaan groeien.” De tak is vermoedelijk een uitloop van de vleugelnoot die vlakbij groeit. „Die heeft de neiging om aan de wandel te gaan.” Afgelopen donderdag kreeg zij weer een boete van 250 euro. „Ik wacht nu eerst af met betalen, want de situatie is hersteld.”

Volgens Van Dam vond een aantal mensen de reactie van de gemeente en de dwangsom zo overdreven, dat zij spontaan geld hebben gedoneerd. „Een mevrouw bracht mij een volle spaarkaart van een supermarkt ter waarde van 52 euro. Anderen hebben geld gestort om de boete te kunnen voldoen.”

Gemeente: ’De plant staat er nog’

De gemeente meldt dat, volgens de algemene plaatselijke verordening (apv) voor Den Haag, de openbare weg niet zomaar mag worden veranderd. „In dit geval hadden bewoners hierover bij de gemeente geklaagd en daarop heeft de gemeente actie ondernomen. Handhaving heeft een last onder dwangsom opgelegd voor het herstellen van de situatie in de oude staat. De mevrouw heeft een deel van de tegels inmiddels teruggeplaatst, maar bij een nieuwe controle bleek ze toch niet alles hersteld te hebben – de plant (die uitgroeit tot een boom) voor het transformatorhuisje van Stedin staat er ook nog”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Een PvdA-raadslid heeft inmiddels vragen gesteld aan de Haagse gemeenteraad over de kwestie.