Nieuws/Binnenland
304453
Binnenland

NVWA had Chickfriend al in 2016 in vizier

Gifstof duikt op in eiersalade

Nu is ook fipronil gevonden in een eiersalade.

Nu is ook fipronil gevonden in een eiersalade.

Den Haag - In Surinaamse eiersalade is de gifstof fipronil aangetroffen boven de toegestane norm, maar de blootstelling blijft ook voor kinderen onder de dagelijkse toegestane hoeveelheid en is dus geen risico voor de volksgezondheid. De salade wordt zo snel mogelijk uit de winkel gehaald.

Nu is ook fipronil gevonden in een eiersalade.

Nu is ook fipronil gevonden in een eiersalade.

Dat schrijven staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid) woensdag in antwoord op Kamervragen. Voedselwaakhond NVWA heeft monsters genomen van vijf soorten voedingsmiddelen met een hoog ei-gehalte. Gedurende het nog lopende onderzoek naar onder andere eierkoeken, wafels en mayonaise was de besmette eiersalade vooralsnog de enige bevinding.

Momenteel zijn er 149 bedrijven waarvan de eierhandel (nog) is geblokkeerd. Bij de bedrijven die zelf melding hebben gemaakt, lopen er nog analyses over de situatie.

Tipgever

Tegen het einde van dit jaar hoopt het kabinet te kunnen rapporteren hoe de eiercrisis is ontstaan, hoe daarmee is omgegaan en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Daarin zal dan ook de vraag worden meegenomen hoe het kan dat de melding uit november over het bedrijf Chickfriend niet in de toezichtssystemen naar boven kwam, toen daar eind juni door de Belgen naar werd geïnformeerd.

De tipgever die de NVWA vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van fipronil wees al expliciet naar Chickfriend. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer. De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw Chickfriend noemde.

CDA-Kamerlid Geurts vraagt zich inmiddels hardop af of het allemaal zover had hoeven komen „als er eerder was ingegrepen en de communicatie van begin af aan duidelijk was geweest”. Hij wil hierover opheldering van de beide bewindspersonen.