Nieuws
30446
Nieuws

kringen

Icoon

Als ik Bruce Springsteen, Madonna of Bono was, dan gooide ik er deze week nog snel even een medisch check-upje tegenaan, begaf ik mij slechts in gevallen van grote urgentie naar buiten en keek ik bij die gelegenheden extra goed uit bij het oversteken.

Nu George Michael weer.

Oké, er was die Nobelprijs voor Bob Dylan.

Toch is 2016 het annus horribilis van de popmuziek.

De Heer geeft, de Heer neemt, stelde Job al vast. Zich nu maar eens concentrerend op de verderfelijke wereld van de rock & roll, heeft Hij dit jaar een pauze ingelast voor het geven en alleen maar genomen. David Bowie, Prince en Leonard Cohen gingen George voor. Vier iconen in één jaar: dat had wel wat minder gemogen. Ze kunnen, terwijl Johan Cruijff ongetwijfeld hoofdschuddend vaststelt dat ze het spel helemaal verkeerd aanpakken, nu wel gezellig kwartetten daarboven („Mag ik van jou uit de categorie Politieke Dwaallichten de Nederlandse Sylvana Simons?”). Maar wij hebben daar niet zoveel aan.

Die George.

Hij kneep er pas tussenuit toen Herman van der Zandt zijn jaarlijkse ’Uit het leven’ al had uitgezonden. Dat vind ik wel bij George passen. Hij was altijd al een buitenbeentje, bijvoorbeeld ook aangaande zijn geaardheid. Georgios Kyriacos Panayiotou kwam pas uit de kast toen de hele wereld het al wist. Er zat ook echt niks anders meer op. Een undercover agent had hem ’op onzedelijk gedrag’ bij een openbaar toilet in Beverly Hills betrapt, met alle publicitaire gevolgen van dien.

Ik was geen groot fan van George Michael. Zijn muziek was mij te zijig. Wat hij na zijn arrestatie flikte deed mijn bewondering voor hem echter aanzienlijk stijgen. Hij bracht het nummer ’Outside’ uit, met een uitdagende video waarin de affaire daar in Beverly Hills danig op de hak werd genomen. Amerika zou Amerika niet zijn als Marcelo Rodriguez, de undercover die hem in hechtenis had genomen, vervolgens een rechtszaak tegen George had aangespannen waarin hij een schadevergoeding van tien miljoen dollar eiste. Gelukkig stelde de rechter de agent in het ongelijk.

Niet dat George het niet had kunnen missen.

Hij schonk miljoenen aan Childline (een soort Korrelatie, maar dan alleen voor kinderen) en hielp ook diverse burgers die in de problemen waren gekomen met anonieme giften.

Goeie gozert dus.

Ik zag gisteren een foto van hem, een paar maanden voor zijn dood gemaakt. De stijlicoon van de jaren tachtig was tot de Billie Turf van 2016 verworden. En dat na een leven dat zich mede kenmerkte door diepe depressies. „Mijn grootste probleem was dat ik George Michael was”, zei hij ooit. Waarmee maar weer eens bewezen werd dat roem ook niet alles is.

Elke ochtend je bloeddruk meten, Bruce!

Bij druk op de borst oom dokter bellen, Madonna!

Iedere dag je ontlasting controleren, Bono!