Nieuws/Binnenland
30452
Binnenland

Informatie vrijgeven als de politiek dat wil

Omroepknip openbaar

Den Haag - Aan het besluit van staatssecretaris Dekker (Media) om de publieke omroep verder de duimschroeven aan te draaien, liggen juridische onderzoeken ten grondslag.

De Eerste Kamer had daarom gevraagd.

De VVD-bewindsman heeft drie juristen de belangen van de publieke omroep en die van parlementariërs laten wegen en toetsen, maakt hij vandaag bekend. Bekeken is wat er in verschillende wetten staat over de journalistieke vrijheid enerzijds en over het recht van Kamerleden op informatie anderzijds.

Twee van de drie juristen zijn het eens: als de politiek dat wil, moet de publieke omroep met de billen bloot en gedetailleerde financiële informatie op tafel leggen. Dekker heeft dan ook besloten om dit in de Mediawet op te nemen.

Voortaan kunnen politici het kabinet dus verzoeken om specifieke informatie over de financiële handel en wandel van de publieke omroepen openbaar te maken, is de bedoeling.

Een bewindspersoon zal vervolgens wel afwegen of het verzoek hout snijdt. Het idee moet bestaan dat er sprake kan zijn van verkwisting. Als Kamerleden het louter doen om invloed te kunnen uitoefenen op de programmering van de NPO, oftwel de journalistieke inhoud, zal de inzage worden afgewezen. Daar is het nieuwe instrument nadrukkelijk niet voor bedoeld.

De topsalarissen van televisiepresentatoren en radio-dj’s van publieke omroepen worden overigens al aangepakt.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) kondigde dit eerder al aan. Een wet waarin de aanscherping van de maximale beloning wordt vastgelegd, gaat binnenkort naar de Raad van State, laat staatssecretaris Dekker weten.