Nieuws/Binnenland
30471
Binnenland

Veteranenhoeder Meines begraven met militaire eer

’t Harde - Hoewel hij al ruim vier decennia met pensioen was, krijgt generaal Ted Meines volgende week dinsdag een begrafenis met militaire eer. De afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden militair wordt gezien als de beschermheer van Nederlandse veteranen.

Meines was enorm populair onder deze groep. Minister Hennis (Defensie) zegt hem heel erg te zullen missen. „Generaal Meines stond pal voor onze veteranen. Hij is de grondlegger van het huidige veteranenbeleid, dat zorgt voor erkenning en waardering.”

De uitvaart van Meines zal in besloten kring plaats hebben. Tegelijkertijd is er voor al zijn – zoals hij hen zelf noemde – kameraden de mogelijkheid erbij te zijn via een livestream. Deze zal ook te zien zijn in verschillende Veteranen Ontmoetings Centra.

De generaal b.d., die zijn hele loopbaan bij de Koninklijke Landmacht diende, wordt opgebaard op een plek die hem na aan het hart ligt: de legerplaats bij Oldebroek, ook bekend als schietkamp De Knobbel. Vanaf hier zal hij met militair ceremonieel worden overgebracht naar zijn laatste rustplaats.

Bij leven kreeg Ted Meines al veel erkenning voor het goede werk dat hij deed. Zo leverde zijn inzet als verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog hem een Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël op. In 2013 werd hij in brons vereeuwigd. Deze buste staat als eerbetoon in het Veteraneninstituut te Doorn.

Meines was in de jaren vijftig pionier door organisaties voor veteranen op te richten. Hij zette zich tot het eind van zijn leven in voor hun erkenning. Hij deed dit met steun van prominente vrienden zoals oud-minister Wim van Eekelen (Defensie) en prins Bernhard.

Als blijvende herinnering is na zijn overlijden het Ted Meines-fonds in het leven geroepen.