Nieuws/Binnenland
3048010
Binnenland

Ex-topman KPMG voor rechter om fraude met hoofdkantoor

Het KPMG-hoofdkantoor langs de A9.

Het KPMG-hoofdkantoor langs de A9.

Amsterdam - Maandag start het strafproces tegen voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen en projectontwikkelaar Fred Meijer. Zij worden door het OM beschuldigd van belastingfraude bij de bouw van het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. Hoe kon de oudste en – toen nog – chicste accountantsfirma van ons land betrokken raken bij deze ordinaire fraude?

Het KPMG-hoofdkantoor langs de A9.

Het KPMG-hoofdkantoor langs de A9.

Volgens het OM is er door de bouwdochter van KPMG onjuist aangifte gedaan en zijn er documenten vervalst. De accountants blijken de inrichting van het gebouw (à een slordige €39 miljoen) in één keer te hebben opgevoerd als bouwkosten, volgens KPMG een verplichting onder verslaggevingsregels IFRS. Maar daarmee drukken ze illegaal de winstbelasting met €10 miljoen, meent het OM.

Projectontwikkelaar Meijer (medeaandeelhouder in de bouwdochter) zag door deze inbreng van inrichtingskosten zijn winst kelderen en wilde daarvoor gecompenseerd worden. Dat gebeurde volgens het OM met een valse factuur van €12,5 miljoen.

Volgens vrienden van Van Everdingen is „Jaap in het pak genaaid” door zowel projectontwikkelaar Meijer als door zijn KPMG-collega’s, aangezien die hem als een baksteen lieten vallen na de komst van de FIOD. De €16 miljoen hadden zij toen al onderling verdeeld.

Fred Meijer legt de schuld juist volledig bij KPMG. Volgens zijn advocaat Guido de Bont mocht hij rekenen op de expertise van de accountantsfirma.