Nieuws/Binnenland
304858413
Binnenland

In Ter Apel 1 op de 3 mensen uitgevallen

COA staat op instorten

Drukte in aanmeldcentrum Ter Apel

Drukte in aanmeldcentrum Ter Apel

AMSTERDAM - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat op instorten. In Ter Apel, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, is bijna één op de drie COA-medewerkers uitgevallen. Ook op andere COA-locaties vallen bovengemiddeld veel mensen uit.

Drukte in aanmeldcentrum Ter Apel

Drukte in aanmeldcentrum Ter Apel

Door heel Nederland is het verzuim nu 9 procent - bijna twee keer zo hoog als het landelijk verzuimgemiddelde. Zo zouden ruim de helft van de medewerkers worden uitgescholden, bedreigd of geïntimideerd door asielzoekers. Een kwart heeft tevens te maken met lastige collega’s. COA zoekt ondertussen verder naar personeel: voor het einde van dit jaar moeten duizend openstaande vacatures worden ingevuld, bovenop de ruim vierduizend mensen die voor COA werken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door COA.

Al bijna een jaar geleden sloeg COA alarm bij de staatssecretaris. In oktober schreef de COA-top in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) dat de opvang „onder de menselijke maat dreigde te raken”, bevestigt een woordvoerder, „voor zowel bewoners als voor medewerkers.” Door de enorme uitval komt de asielopvang nog verder onder druk te staan.

COA weerspreekt ’instorting’

De woordvoerder spreekt tegen dat het COA op instorten zou staan, zoals NRC kopte. „Wij zorgen voor de opvang van 43.000 mensen. Die opvang wordt op zeer professionele wijze met veel toewijding uitgevoerd”, zegt hij. „Er staat niets op instorten. Maar het piept en kraakt op sommige plekken.”

De woordvoerder laat verder weten dat van alle kanten plannen worden gemaakt om Ter Apel te ontlasten. Zo wordt gesproken over een tweede aanmeldcentrum en wordt geprobeerd extra opvangcapaciteit te realiseren, onder meer door cruiseschepen in te zetten. Verder wordt getracht de druk op bestaande asielzoekerscentra te verlichten door vergunninghouders versneld door te laten stromen naar gemeenten, zodat er plek komt voor mensen uit Ter Apel. Dit alles zou ook moeten helpen de werkdruk van de medewerkers in Ter Apel te verlichten, aldus de zegsman.