Nieuws/Binnenland
3049154
Binnenland

Uitzetting Armeens gezin gaat door

De locatie in Zeist, foto ter illustratie.

De locatie in Zeist, foto ter illustratie.

DEN BOSCH - De geplande uitzetting van het Armeense gezin Grigoryan met drie kinderen is maandag gewoon doorgegaan, ondanks het lopende overleg in politiek Den Haag over het kinderpardon. De vlucht vertrok rond 14.00 uur, met bijna een uur vertraging. Volgens de advocate zijn er tien man aan begeleiding meegegaan.

De locatie in Zeist, foto ter illustratie.

De locatie in Zeist, foto ter illustratie.

De rechter in Groningen wees maandagochtend een laatste verzoek af om de uitzetting tegen te houden.

Het gezin met kinderen van acht, vijf en drie jaar oud, zat de afgelopen dagen in een uitzetcentrum in Zeist en is maandagochtend vroeg naar Schiphol gebracht. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zet de uitzettingsprocedure gewoon voort, zegt de advocate. Het gezin is negen jaar in Nederland.

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children roept Harbers op om op de valreep zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken en de uitzetting van het gezin te voorkomen. Eenzelfde boodschap komt van de actiegroep DeGoedeZaak. „Niet uitzetten is het enig bestuurlijk juiste om te doen. De staatssecretaris heeft namelijk zelf gezegd kinderen gelijk te willen behandelen.”

Momenteel is er binnen de coalitie discussie over het al dan niet versoepelen van het kinderpardon. Tegenstander CDA bedacht zich zaterdag en sloot zich aan bij voorvechters D66 en vooral ChristenUnie, waardoor een Kamermeerderheid nu voor versoepeling pleit. Maar Harbers’ VVD houdt vooralsnog de poot stijf.