Nieuws/Binnenland
30494
Binnenland

Wangedrag in de lucht groeiend probleem

Asoreiziger bijt in oor KLM-steward

Schiphol - Opnieuw een ernstig incident aan boord van een Nederlands passagiersvliegtuig. Een dronken ruziemaker en zijn vriendin waren zo agressief en onhandelbaar op KLM-vlucht KL605 van Amsterdam naar San Francisco, dat cabinepersoneel hen in bedwang moest houden.

Jonah S. uit Roermond, van oorsprong een Amerikaan, zou op 11 kilometer hoogte zelfs een bemanningslid in zijn oor hebben gebeten. Bij aankomst in San Francisco werd hij door de politie van boord gehaald. Hij moet op 12 januari voor de rechter verschijnen en riskeert jaren celstraf en tonnen aan boete. De FBI is ingeschakeld. De gebeten steward is volgens het rapport van een ’special agent’ in het ziekenhuis behandeld.

KLM bevestigt het voor passagiers en bemanning zeer bedreigende voorval vorige week, maar wil geen details geven, ook niet over de identiteit van betrokkenen. „Dat doen we uit privacy-overwegingen nooit. Onze mensen zijn getraind in deze situaties. De veiligheid van de vlucht is niet in gevaar geweest”, aldus een woordvoerster gisteravond.

Jonah S. en zijn Nederlandse vriendin Nikki zouden bij het instappen van de KL605 al flink onder invloed zijn geweest. Luchtvaartdeskundigen vinden het onbegrijpelijk dat ze desondanks aan boord werden toegelaten. „Internationale regels bepalen dat toegang dan geweigerd kan en moet worden.” KLM wil daar niet op reageren.

De doorgedraaide aso’s kregen tijdens de elf uur durende vlucht geen alcohol meer, waarna ze zich begonnen te misdragen, onder meer met verbaal en fysiek geweld. S. nuttigde volgens getuigen door hemzelf meegenomen drank en ging roken. Zijn vriendin werd elders neergezet, maar het wangedrag liep volledig uit de hand, tot afgrijzen van angstige medereizigers.

Volgens vliegbrancheorganisatie IATA zijn zogeheten ’unruly passengers’ een toenemende gruwel in de lucht. „Het aantal zware gevallen van ’air rage’ is vorig jaar met 17% toegenomen tot bijna 11.000 gevallen wereldwijd. Ruim één op de tien amokmakers gaat daadwerkelijk over tot slaan, schoppen, bijten, krabben en vernielen. De agressie richt zich op passagiers, bemanning en vliegtuig”, aldus een zegsman.

Zeker een kwart van de incidenten heeft te maken met overmatig gebruik van alcohol en drugs. IATA roept de Verenigde Naties op vergaande maatregelen te nemen om dit soort crimineel gedrag terug te dringen en de schuldigen strenger te straffen, „omdat de risico’s groter zijn dan op de grond”.

Ook neemt het aantal meldingen van serieus wangedrag in vliegtuigen van Nederlandse maatschappijen en op Nederlandse luchthavens volgens luchtvaartinspectie ILT sterk toe. „Dit jaar gaat het naar verwachting om circa 900 incidenten, een stijging van meer dan 20%.”