Nieuws/Binnenland
30498
Binnenland

Liever ’n maandje droog

Proost! De gezellige decembermaand vraagt om klinkende glazen, maar in januari laten steeds meer mensen de kurk een hele maand op de fles.

Proost! De gezellige decembermaand vraagt om klinkende glazen, maar in januari laten steeds meer mensen de kurk een hele maand op de fles.

Amsterdam - Een glas wijn bij het koken, een paar glazen champagne bij de kerstborrel en nog meer wijn bij het kerstdiner. Na een feestelijke decembermaand waarbij de drank rijkelijk vloeit, zijn sommigen er een poosje helemaal klaar mee. Het is dan ook een veelgehoord goed voornemen om in januari de drank een maand af te zweren.

Proost! De gezellige decembermaand vraagt om klinkende glazen, maar in januari laten steeds meer mensen de kurk een hele maand op de fles.

Proost! De gezellige decembermaand vraagt om klinkende glazen, maar in januari laten steeds meer mensen de kurk een hele maand op de fles.

Sinds 1960 zijn we in Nederland van jaarlijks 2,6 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking naar bijna 7 liter in 2015 gegaan. Dat betekent zo’n 1,3 glazen alcohol per dag. Tegelijkertijd groeit de trend om de alcohol een maand te laten staan. Maar heeft dat ook nut?

„Het kan effect hebben op de bewustwording”, denkt onderzoeker Martine Groefsema van de Radboud Universiteit. In haar promotieonderzoek bestudeert ze de invloed van de sociale omgeving op drinkgedrag en de processen in de hersenen van sociale drinkers en zware drinkers.

Uit het onderzoek blijkt dat drinkgedrag vooral een sociaal proces is. „Ga maar eens bij jezelf na hoe groot de kans is dat je nog een wijntje neemt tijdens een avondje dineren, als je vrienden die ronde allemaal laten gaan”, zegt Groefsema.

De onderzoekers van de Radboud Universiteit observeerden de proefpersonen in een bijzondere setting: in een BarLab, een aangeklede bar die gebruikt wordt voor allerlei onderzoeken. Groefsema: „We imiteren onze drinkpartners. Wanneer deelnemers samen drinken met iemand die veel drinkt, is de kans groot dat zij ook veel gaan drinken.”

Annette Huisman (59) uit Amsterdam zweert in januari een maand de alcohol af. „Ik drink dagelijks minimaal een glas wijn. Soms worden het er vier of vijf. Ik zeg altijd dat ik dat alleen doe bij speciale gelegenheden, maar een gelegenheid is voor mij al snel speciaal. Bijvoorbeeld als de kinderen of vrienden komen eten.”

Huisman wil in januari ontdekken of die momenten net zo gezellig zijn met een kop thee. „Daarnaast hoop ik dat het gezondheidsvoordelen oplevert. Ik word straks 60, mijn werk in de zorg valt me regelmatig zwaar, maar ik moet nog wel zeven jaar mee.”

Volgens Rob Bovens, lector verslaving aan de Hogeschool Windesheim, zijn er op de korte termijn zeker gezondheidsvoordelen. Hij is een van de drijvende krachten achter Ikpas, een initiatief om in maart een maand alcohol te laten staan. „We kozen voor de feestluwe maand maart. In januari zijn er nieuwjaarsborrels en in februari viert men carnaval.”

Bovens: „Op korte termijn gaven deelnemers aan dat ze zich fitter voelden en beter sliepen. Een kwart was wat gewicht kwijtgeraakt. Op een wat langere termijn zagen we dat deelnemers minder dronken dan voor de actie. Bij mensen die voor de actie gemiddeld zestien glazen per week dronken, zagen we de inname na zes weken dalen tot negen glazen per week. Na zes maanden was het weer iets gestegen, tot tien à elf.”

De 25-jarige Patrick Remmerswaal kan iedereen een alcoholvrije periode aanraden. Hij stopte een jaar met drinken. „Een experiment, samen met een vriend. We gingen nog wel twee keer per week naar de kroeg.”

Remmerswaal heeft er veel van geleerd „Ik heb geen alcohol nodig in de kroeg om een gesprek aan te knopen. Bier smaakt me nog steeds goed, maar ik heb na de droge periode niet meer de behoefte gehad om meer dan drie of vier biertjes te drinken op een avond.”