Nieuws/Binnenland
3051201
Binnenland

Reizigersclub boos over aangepaste dienstregeling om paar centimeter sneeuw

UTRECHT - Reizigersclub Voor Beter OV is woedend over de sneeuwdienstregeling die de NS en Prorail instellen voor dinsdag. De belangenbehartiger van treinreizigers spreekt van een ’ontstellend gebrek aan ambitie’.

Spoorwegbeheerders NS en ProRail rijden dinsdag met een uitgedunde dienstregeling omdat er een paar centimeter sneeuw kan vallen. Op de meeste plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur in plaats van ieder kwartier.

Volgens de reizigersclub wordt bij een kans van 50% op 3 cm sneeuw, de treindienst in grote delen van het land gehalveerd. Volgens een zegsman van de NS blijft 80 procent van de treinen rijden.

Voorzitter Rikus Spithorst: „Het getoonde ambitiegebrek weerhoudt mensen ervan, de auto weg te doen en te kiezen voor de trein. Dat staat haaks op de milieudoelstellingen waar ons kabinet zo’n grote broek van aan heeft.”

De reizigersclub stelt dat een ambitiegebrek van deze omvang zo verbijsterend is, dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat moet ingrijpen.

Tot 5 centimeter sneeuw

Het KNMI gaf eerder voor dinsdag code geel af. Er trekt namelijk een neerslaggebied over het land waardoor op veel plaatsen 2 tot 3 centimeter sneeuw valt. Lokaal kan er een sneeuwdek van 5 centimeter ontstaan, zo voorspelde Weeronline.