Nieuws/Buitenland
3051677
Buitenland

Reddingstunnel Julen is klaar

Het duurde 55 uur – en het hele land keek mee, maar de ‘reddingstunnel ‘ van 60 meter is een feit.

Het duurde 55 uur – en het hele land keek mee, maar de ‘reddingstunnel ‘ van 60 meter is een feit.

De verticale ’reddingstunnel’ voor de tweejarige peuter Julen in Totalán is klaar. Zojuist is de zestig meter diepte bereikt: de beoogde lengte voor de tunnel. „Eindelijk”, verzuchten de reddingswerkers tegenover de Spaanse krant El País.

Het duurde 55 uur – en het hele land keek mee, maar de ‘reddingstunnel ‘ van 60 meter is een feit.

Het duurde 55 uur – en het hele land keek mee, maar de ‘reddingstunnel ‘ van 60 meter is een feit.

Het slaan van de tunnel zou in ideale omstandigheden 15 uur duren, zo zei leidend ingenieur Ángel Garcia Vidal op voorhand. Maar uiteindelijk waren er 55 uur voor nodig. De boormachines stuitten vele malen op keihard gesteente: dat leverde een hoop vertraging op. Af en toe moest het tempo worden aangepast om de boren niet stuk te laten slaan op de rotsachtige blokken - zoals vanochtend.

Nu de tunnel klaar is, betekent dat nog niet dat het ’putjongetje’ nu meteen gevonden is: de tunnel moet eerst verstevigd worden. Dat zal nog vijf à zes uur duren. Daarna zullen de acht mijnwerkers vanuit Asturias in de tunnel afdalen, in een speciaal ontworpen kooi met een diameter van 1,05 meter. Zij zullen nog een zwaar karwei moeten verrichten: handmatig een zijwaartse tunnel uithakken van een meter of vier. Daartoe zullen ze elkaar om toerbeurten in tweetallen afwisselen.

Camera

De hoop is dat ze direct uitkomen in een ruimte in de put op een hoogte van 73 meter (onder een laag harde aarde) waar Julen zich volgens de reddingsploeg moet bevinden. Als er een meter gegraven is, is het de bedoeling dat de mijnwerkers met een handmatige boor een tunnel(tje) van 20 centimeter in diameter boren naar de put, waar Julen vorige week zondag in viel. Met een camera kan worden gecontroleerd of de peuter werkelijk op die hoogte in de put zit.

„Het is één van de problemen die we hebben: we werken blind”, zei Francisco Delgado Bonilla van de brandweer in de regio Malaga. „We weten niet wat er onder de laag harde aarde zit.” Hij is in ieder geval trots op de reddingsploeg, zei hij: „Ik heb nog nooit zo’n gemotiveerde operatie gezien als deze”, zei hij.

Al met al zal het uitgraven nog 24 uur in beslag nemen, is de verwachting. Als er zich geen nieuwe tegenslag voordoet, tenminste. Ook hier zal weer veel afhangen van de vraag of de mijnwerkers op harde steenlagen stuitten. Als dit het geval is, kunnen ze eventueel explosieven gebruiken.

In een steenkoolmijn zou de brigade de horizontale tunnel van vier meter in zeven uur kunnen uithakken – maar ’dit is geen steenkool’, zegt de voormalig leider van de elitebrigade Santiago Suarez tegen El Pais. Het is uitermate veeleisend werk, door de hardheid van het terrein. Ook daarom zullen de tweetallen elkaar om de anderhalf uur aflossen.

Hij zegt dat de mijnwerkers veel zin hebben om met het uithakken te starten. „Ze zijn hier al veel dagen – en ze hebben nog niets kunnen doen.” Ze weten heel goed wat ze doen, zegt hij: „Ze weten dat ze hun hoofd moeten gebruiken, en niet hun hart, zeker niet in zaken waar kinderen bij betrokken zijn.