Nieuws/Buitenland
3051792
Buitenland

Zware straf in repressief Egypte

Strafkamp voor interview met homo

Mohamed al-Ghiety.

Mohamed al-Ghiety.

Caïro - De Egyptische tv-presentator Mohamed al-Ghiety is in Giza veroordeeld tot een jaar strafkamp. De ster had het gewaagd om een homoseksueel op tv te ondervragen. De media-waakhond heeft de show ook voor twee weken van het scherm gehaald.

Mohamed al-Ghiety.

Mohamed al-Ghiety.

Hoewel al-Ghiety de man, een voormalige homoseksueel die zei zijn vorige seksuele voorkeur te betreuren en zijn leven als een prostitué omschreef, hard aanpakte en zelf eerder homo-onvriendelijke uitspraken had gedaan, werd hij toch hard bestraft.

Het past in het beeld van het Egypte onder generaal al-Sisi waarbij iedereen die niet in het heterostraatje past wordt aangepakt. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al tientallen mensen om hun seksuele voorkeur gearresteerd. Mensen die met een regenboogvlag zwaaiden op een concert, werden ook al vervolgd.

Maar ook hetero’s die zich te frivool gedragen moeten oppassen. Dat ondervond de populaire actrice Rania Youssef die werd vervolgd voor het ’aanzetten tot losbandigheid’ nadat ze in een te doorschijnende outfit op een prijsuitreiking was verschenen. Ze moest diep door het stof om haar straf te ontlopen.

Zelfs schrijvers moeten voorzichtig zijn. Zo werd de auteur Ahmed Naji tot twee jaar cel veroordeeld omdat er in zijn boeken te open over seks werd gesproken.