Nieuws/Buitenland
305459483
Buitenland

Israël heeft miljoen mensen ingeënt tegen coronavirus

Israël heeft een miljoen mensen ingeënt tegen het coronavirus. De miljoenste dosis van het Pfizer-vaccin zou in de stad Umm al-Fahm zijn toegediend in het bijzijn van premier Benjamin Netanyahu. Die verkondigde volgens Israëlische media trots dat zijn land "de hele wereld is voorbijgestreefd" op het gebied van vaccinaties.

Israël begon minder dan twee weken geleden met vaccineren. Inmiddels heeft meer dan 10 procent van de bevolking een eerste dosis van het vaccin gehad. Er volgt later nog een tweede inenting met het middel, dat ook in de Europese Unie wordt gebruikt. Daar begonnen vrijwel alle landen eind december met inenten.

Het tempo waarin de Israëlische bevolking wordt ingeënt, trekt internationaal de aandacht. De Duitse krant Bild schreef onlangs over een inentingsrecord. "Waarom Israël veel sneller vaccineert dan wij", luidde de kop boven het bericht. In Israëlische media worden meerdere redenen genoemd voor het snelle vaccineren, zoals de hoge bevolkingsdichtheid en het goed georganiseerde zorgstelsel.

Israël zou alleen op donderdag al ruim 153.000 mensen hebben ingeënt. Ouderen komen in het land eerst aan de beurt. Meer dan 40 procent van de 60-plussers heeft al een eerste prik gehad. Er wordt volgende week een groot vaccinatiecentrum geopend in Tel Aviv. Daar kunnen volgens de lokale autoriteiten zo'n 5000 mensen per dag terecht om ingeënt te worden.