Nieuws/Binnenland
306020113
Binnenland

’Mensen gebruiken gezond verstand’

LEIDEN - In de Nederlandse steden wordt goed in de gaten gehouden wat de effecten van de coronamaatregelen zijn op de openbare orde. Vooralsnog blijven grote problemen uit, laten gemeenten weten. En hoewel er geruchten gaan over straathandelaren die gebruik maken van de sluiting van coffeeshops, komen ’afhaalpunten’ vooralsnog niet van de grond.

Hollywood-scenario’s met plunderingen en een weelderige illegale straathandel in bijvoorbeeld wiet en hasj, wat na de sluiting van coffeeshops voorstelbaar is, lijken vooralsnog fictie. Grote gemeenten melden geen problemen, klinkt het tijdens een rondgang. „We horen wel wat geruchten over straathandel, maar dat kunnen we niet vaststellen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. De komende dagen moet duidelijk worden welk effect de sluiting van de coffeeshops precies heeft.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg zondagavond al signalen uit de stad dat er straathandelaren actief waren. Hij wil dat met voorrang aanpakken. Burgemeester Paul Depla van Breda pleit maandag in het Veiligheidsberaad van alle 25 veiligheidsregio’s voor een loketfunctie voor coffeeshops, schrijft magazine Binnenlands Bestuur. Volgens hem is het Nederlandse gedoogbeleid in feite ineens tijdelijk afgeschaft.

Softdrugs thuisbezorgd

Cannabisbranchevereniging BCD is vooral benieuwd hoe de voorziening voor mensen die medicinale wiet nodig hebben, wordt geregeld. Volgens de organisatie zijn straathandelaren, die woekerprijzen vragen, in het gat gesprongen. Sterker nog; sommigen deelden brutaal kaartjes uit in de lange rijen die zondag voor sluit voor de coffeeshops stonden. Volgens de BCD bestaat er voor de coffeeshops geen alternatief, en zou de overheid moeten overwegen een soort ’afhaalpunten’ toe te staan, waarbij de winkels kort open zijn. De BCD noemt tijdelijk thuisbezorgen van softdrugs ook een optie.

Tegelijk staat voor de branche de gezondheid van klanten en medewerkers voorop. ,,Dat is onze prioriteit’’, aldus een woordvoerder.

Thuisbezorgen van wiet gaat in Utrecht zeker niet gebeuren, laat een woordvoerster weten. De gemeente had wel een suggestie van een ondernemer gekregen om een afhaalpunt te openen. Daarvan wordt eerst bekeken of het wel mag, en pas later wordt dan bepaald of dat idee als voorstel op tafel komt.

Ook in Amsterdam is met omliggende gemeenten en de zogenoemde driehoek, oftewel de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, gesproken over de coffeeshops. Ook hier wacht men tot duidelijk is welk effect de sluiting heeft. „We hebben nog wel veel vragen aan het Rijk, die we maandagmiddag voorleggen”, zegt de woordvoerder, die daarmee niet alleen doelt op drugs, maar bijvoorbeeld ook op de Wallen en andere sectoren.

In Den Haag is men bij de politie en gemeente juist opgewekt over hoe snel zondagavond werd gereageerd op het besluit om horeca, seksclubs en coffeeshops te sluiten. Van vrees voor plunderingen is in de Hofstad geen sprake. „We hebben het idee dat mensen juist op grote schaal gehoor geven aan de nieuwe maatregelen”, klinkt het tevreden. In Amsterdam zijn de autoriteiten volgens de gemeentewoordvoerder voorbereid „op verschillende scenario’s” die uit de kast getrokken kunnen worden als het nodig is.

Burgemeester Depla van Breda is trots dat zondagavond iedereen daadkrachtig handelde toen duidelijk werd dat alle deuren dicht moesten. ,,Ik begrijp ook de zorgen die de ondernemers hebben over hun horecazaken. Samen met de Koninklijke Horeca Nederland en de politie zijn scenario’s opgesteld voor de situatie waarin we ons nu bevinden. We hebben afgesproken gezamenlijk alert te zijn, de situatie scherp in de gaten te houden met behulp van camera’s en we zijn in staat om snel op te schalen als dat nodig is. Daarnaast blijft het van belang dat ook inwoners melding maken van verdachte situaties in hun omgeving. We hebben elkaar nu heel hard nodig!’’

De gemeente Utrecht laat desgevraagd weten ’geen signalen’ te hebben dat criminelen handig gebruik maken van het stilgevallen sociale leven. ,,We denken dat iedereen de maatregelen met gezond verstand tot zich neemt.’’