Nieuws/Binnenland
30613
Binnenland

Provincies pakken afvalcriminelen aan

AMSTERDAM - Provincies willen niet langer opdraaien voor het opruimen van giftig afval dat kwaadwillende afvalinzamelaars achterlaten. Ze pleiten voor het invoeren van geblokkeerde bankrekeningen, zodat afvaltransporteurs pas betaald krijgen als ze kunnen aantonen dat ze gevaarlijke stoffen op verantwoorde wijze hebben laten verwerken.

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (SP) zal staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) vragen om zulke zogeheten escrow-rekeningen wettelijk te verplichten, aldus dagblad Trouw.

„Het is een urgent probleem, dat in alle provincies speelt en waarvoor nodig een oplossing moet komen”, meldt Sander Hage namens het Interprovinciaal Overleg. Schoonmaakoperaties. Directe aanleiding zijn de noodzakelijke schoonmaakoperaties bij BMRecycling, die met name Brabant en Limburg veel geld kosten. Dat inmiddels failliete bedrijf zamelde, tegen betaling, gevaarlijk afval in bij de metaalverwerkende industrie. Het bracht de zuren en metalen niet naar gecertificeerde verwerkers, maar sloeg ze op in depots. Het bedrijf overtrad vergunningen of vroeg die niet eens aan.