Nieuws/Buitenland
3062845
Buitenland

Britse minister zegt debat in Davos af

Philip Hammond.

Philip Hammond.

DAVOS - De Britse minister van Financiën Philip Hammond heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit een debat bij het World Economic Forum in Davos, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Hammond zou in de Zwitserse plaats in discussie gaan met onder meer de Ierse premier Leo Varadkar. Ook premier Mark Rutte en zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki zouden daar aanschuiven.

Philip Hammond.

Philip Hammond.

De reden voor Hammonds afzegging is niet direct bekend. In het debat had hij te maken kunnen krijgen met lastige vragen over de backstop. Deze regeling die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland openblijft na de brexit is in het Verenigd Koninkrijk niet onomstreden. Met name de Noord-Ierse DUP is er fel op tegen als Noord-Ierland anders wordt behandeld dan Engeland, Wales en Schotland.

De Britse premier Theresa May heeft steun van de DUP nodig om haar brexitakkoord alsnog door het Lagerhuis te loodsen. May richt zich sinds de afwijzing van dat akkoord in het parlement dan ook vooral op concessies van de Europese Unie over die backstop.