Nieuws/Binnenland
30659
Binnenland

Eerste gipsvlucht geland

ROTTERDAM - De eerste vlucht van het wintersportseizoen met Nederlandse vakantiegangers die op de piste gewond zijn geraakt, is dinsdag rond het middaguur op Rotterdam The Hague Airport aangekomen.

Volgens alarmcentrale SOS International, die de onfortuinlijke wintersporters namens verzekeraars repatrieert, had het vliegtuig vijf gewonden aan boord. Het gaat voornamelijk om mensen met knieletsel.

Vorig winterseizoen hielp de alarmcentrale ongeveer achthonderd wintersporters die tijdens hun vakantie gewond raakten. SOS International gaat er op voorhand vanuit dit seizoen op ongeveer hetzelfde aantal uit te komen. „Op het hoogtepunt van het wintersportseizoen, tijdens de voorjaarsvakantie, komen er vrijwel dagelijks een of meer gipsvluchten aan”, aldus een woordvoerder.

Ook de ANWB Alarmcentrale heeft de afgelopen periode de eerste geblesseerde Nederlanders van dit wintersportseizoen bij moeten staan. Tot nu toe gaf de organisatie bijstand of advies aan 45 patiënten. De ANWB verwacht gedurende het hele seizoen om, net als de vorige wintersportperiode, rond de 1300 onfortuinlijke wintersporters te helpen.

In de meeste gevallen gaat het daarbij om knieblessures. Op nummer twee in de lijst van de meest voorkomende kwetsuren staan enkel- en beenfracturen. Arm- en polsbreuken staan de op de derde plaats.