Nieuws/Buitenland
306898999
Buitenland

Ruzie om verplichte vegetarische schoolmaaltijd

Archiefbeeld

Archiefbeeld

PARIJS/LYON - Plannen om in scholen in Lyon alleen nog maar maaltijden zonder vlees voor te schotelen zorgen voor verhitte debatten tussen Franse politici. Volgens burgemeester Gregory Doucet (Groenen) is ervoor gekozen om gezondheidsredenen, maar het voornemen is bij enkele ministers in het verkeerde keelgat geschoten.

Archiefbeeld

Archiefbeeld

"Laten we ermee ophouden ideologie op de borden van onze kinderen te scheppen", twitterde landbouwminister Julien Denormandie. Kinderen moeten voedsel krijgen dat ze nodig hebben om te groeien, en daar hoort vlees volgens hem bij.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ziet er ook geen brood in. Hij serveerde de plannen op Twitter af als "schandalige ideologie". Darmanin vindt het "moralistische en elitaire" beleid van de Groenen een "onaanvaardbare belediging" voor boeren en slagers. De kwestie ligt nu op het bordje van het regiobestuur, in opdracht van de landbouwminister.

De stad Lyon, met meer dan een half miljoen inwoners, kwam met de (tijdelijke) plannen op de proppen vanwege de coronapandemie. De maaltijden bevatten overigens wel vis en eieren. Onderwijswethouder Stéphanie Leger stelt dat een vleesloze maaltijd de beste optie is om geen kinderen uit te sluiten. Zij zei erbij dat het een tijdelijke maatregel is die vorig jaar ook al een paar maanden van kracht was.