Nieuws/Binnenland
306899317
Binnenland

Máxima over overleden zusje: ’Ik denk aan haar met een hele grote glimlach’

Koningin Máxima in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk.

Koningin Máxima in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk.

Den Haag - Geen knalfeest, maar wel een bezoek aan het Amsterdamse theater Carré, gelukswensen van over de hele wereld, een uniek postzegelvel en een uitgebreid televisie-interview. Ter ere van haar vijftigste verjaardag schoof koningin Máxima aan bij Matthijs van Nieuwkerk voor een gesprek in haar eigen werkkamer op Paleis Huis ten Bosch.

Koningin Máxima in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk.

Koningin Máxima in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk.

Omringd door boeken, familiefoto’s, souvenirs en een prachtig tafelboeket vertelt zij onder meer over het leven, de liefde en het werk. „Ik ben dankbaar dat ik ouder word. Mag worden”, zegt de vorstin tijdens de ontvangst van Van Nieuwkerk in de hal van het paleis. Als ze plaats hebben genomen aan tafel draagt zij een stuk poëzie voor in het Spaans, uit een boek dat zij cadeau heeft gekregen van Matthijs. „Ik vind poëzie heel rustgevend”, aldus de koningin. Het boek van Marcia Luyten over ’het fascinerende levensverhaal van Koningin Máxima’ heeft ze niet gelezen en dat gaat ze ook niet doen: „Ik zie mezelf toch anders denk ik.”

„Mijn man is erg persistent. En ik ben blij dat hij dat toen was, want ik vond hem heel leuk”, zegt ze als ze vertelt hoe zij tot de keuze is gekomen om naar Nederland te verhuizen. Máxima ontmoette Willem-Alexander in 1999 in Sevilla, maar het was geen liefde op het eerste gezicht. De Argentijnse nam foto’s op een feest en de daar ook aanwezige Willem-Alexander dacht aanvankelijk dat ze een paparazzo was. „Het was geen goede start”, lachte ze.

Toen de eerste foto van het verliefde stel in de media verscheen, ging de koningin met een zwarte pruik op door het land om in cafés onopgemerkt bitterballen te eten. „Meestal alleen, soms met een vriendin. En zo mijn Nederlands oefenen!”, aldus de koningin. „Ik moest Nederland leren kennen. En de Nederlanders leren kennen.”

Lege stoel en dé traan

Op de vraag of haar huwelijksdag de gelukkigste dag uit haar leven was heeft ze een kort antwoord: „Ja, maar ook tegenstrijdig.”

Matthijs wil weten hoe het voor de koningin was dat haar vader niet aanwezig was op haar ’grote dag’. „Het leven is tegenstrijdig. We krijgen niet altijd alles wat we willen.” Over het fragment van ’dé traan’ zegt ze: „Zoveel emoties. En dat koor was prachtig. Ook mijn vriendinnen zaten met zakdoeken in hun hand te kijken. ”

Drijfveren

„Ik wil graag dat niemand zich buitengesloten voelt en dat iedereen zich thuisvoelt in Nederland”, zegt Máxima als de Stichting Oranje Fonds aan bod komt. „Sommige functies komen met mijn positie, maar de andere taken heb ik gekozen. Daar hoort het Oranje Fonds ook bij.” Dat fonds was het huwelijkscadeau van ’de Nederlanders’ aan het koningspaar.

Het zusje van koningin Máxima, Inés Zorreguieta.

Het zusje van koningin Máxima, Inés Zorreguieta.

Ook zet de koningin zich in voor de GGZ. Haar zus Inés overleed in 2018 op 33-jarige leeftijd. ’Inesita’ zoals de jongste zus van Máxima door intimi werd genoemd, leed aan depressies. „Het heeft een paar jaar gekost, maar ik denk aan haar met een hele grote glimlach”, aldus de koningin over haar zusje. Na het zien van een emotionele speech die zij zelf gaf na het overlijden van haar zus rolt er een traan over de wang van de koningin.

Opschrijfboekje

Tijdens het kijken naar beelden van haar reizen voor de Verenigde Naties (VN) valt één ding op. De koningin loopt steevast met een opschrijfboekje in haar hand: „Als ik dingen opschrijf onthoud ik het beter.” Máxima vertelt dat ze stiekem blij is dat ze door corona meer tijd door kan brengen met haar kinderen: „Ik moet zeggen: ik reisde een beetje te veel voor corona. Ik ben ook ergens stiekem een beetje blij dat ik minder moet reizen.”

Vakantie naar Griekenland

„Ik werk heel hard om dingen te bereiken, en als zo’n vakantie die eigenlijk weinig voor ons betekent dan zoveel effect heeft, doet dat pijn aan mijn hart. Het was een inschattingsfout”, aldus de koningin over de omstreden vakantie naar Griekenland naar aanleiding van de vraag van Matthijs over de dalende populariteitscijfers van het koningshuis. „Ik denk dat we ons moeten blijven focussen op ons werk en naar de toekomst moeten kijken”, aldus Máxima.

Als het over haar kinderen gaat glinsteren haar ogen. „Ik zie haar nog steeds als mijn kleine baby”, zegt ze tegen Matthijs als hij ingaat op het feit dat haar oudste dochter de toekomstige koningin van Nederland is. „Ik zie een meisje dat het heel goed doet en heel verantwoordelijk is.” Volgens de koningin is haar oudste dochter zich bewust van haar toekomst en gaat ze daar heel goed mee om. „Ze neemt haar tijd, maar ze is een heerlijk mens. Dat voorop.”

Koningin Máxima met haar gezin voor Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Koningin Máxima met haar gezin voor Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Naast haar werkzaamheden als koningin is haar gezin heel belangrijk. Over de opvoeding van haar drie dochters is ze duidelijk: „We moeten ze ruimte geven om sterke dames te worden, maar tegelijk ook een bepaalde veiligheid om de fouten niet onomkeerbaar te laten zijn. Het is ongelooflijk om te zien dat drie dochters, die binnen 3,5 jaar zijn geboren, toch zo anders zijn.”

’Hij houdt mij scherp’

Matthijs sluit af met de vraag wat koning Willem-Alexander voor haar betekent: „Hij is mijn anker. Hij houdt mij scherp en duwt me in de goede richting om echt mijn werk te doen. Ook is hij een hele goede vader met veel humor.”