Nieuws/Binnenland
3069338
Binnenland

Problemen vooral in noorden

Code oranje in noorden: al veel ongelukken

AMSTERDAM - Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege gladheid. De waarschuwing geldt vanavond voor het noorden en oosten van ons land. De ANWB meldde om 16.30 uur dat er al vijfentwintig aanrijdingen zijn geteld. „En het moet nog donker worden...”

In de drie meest noordelijke provincies, en ook in Overijssel, geldt code oranje. Volgens de ANWB is dat allesbehalve onterecht. „Het verkeer blijkt toch verrast door de ijzel. Het advies is: pas écht goed op, want als dit al leidt tot zo veel aanrijdingen rond 16.30 uur, dan wordt het alleen maar beroerder als het donker wordt.”

Volgens de ANWB zijn 25 aanrijdingen in het noorden een afwijkend beeld. „Je ziet ineens: daar waar ijzel is en sneeuw ligt, zien we enorme vertragingen en dus ook veel ongelukken.” Zo schoof langs de A28, nabij Haskerdijken, een auto de sloot in.

Op verkeerskaarten is te zien dat veel files zich vormen, voornamelijk in Friesland en Groningen.

Ook iets meer naar het zuiden worden problemen verwacht: in Gelderland en Flevoland is code geel afgegeven. Verder naar het zuiden, en ook in het westen van het land zullen weinig tot geen files en ongelukken door ijzel voorkomen, verwacht het KNMI.

„In de loop van de avond lopen de temperaturen op. Dan gaat de winterse neerslag over in regen en verdwijnt de gladheid”, meldt het KNMI nog.