Nieuws/Binnenland
3070953
Binnenland

Code oranje in noorden opgeheven

DE BILT - Code oranje voor gladheid is ook in de provincies Groningen en Drenthe rond 23.00 uur opgeheven. In de twee provincies en het oosten van Overijssel geldt nog wel code geel omdat het nog plaatselijk glad kan zijn door bevriezing.

Het KNMI kondigde vrijdagmiddag in verband met de verraderlijke gladheid code oranje af voor de vier noordelijke provincies. Daar vonden tientallen ongevallen plaats door winterse buien en gladheid. De situatie verbeterde daarna.

Code oranje betekent volgens het weerinstituut: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. De vorige keer dat code oranje was afgegeven vanwege gladheid was in december 2017.

Volgens Weeronline is er dit weekend geen gevaar voor gladde wegen. „De ijzel werd veroorzaakt door de invallende dooi, waarbij het regende op een bevroren wegdek. Inmiddels is de wegdektemperatuur in het noordoosten vrijwel overal boven het vriespunt gestegen” en blijft de temperatuur in het weekend boven nul.

In de nacht naar maandag wordt het wel weer kouder en kan het plaatselijk glad worden. „In de daaropvolgende nachten is de kans op vorst en lokale gladheid groter.”