Nieuws/Binnenland
3071179
Binnenland

Amsterdam herdenkt dood 17-jarige stagiair

’Zomaar een Amsterdamse jongen, innig geliefd’

De gedenksteen voor Mohamed

De gedenksteen voor Mohamed

AMSTERDAM - „Amsterdam mist Mohamed. Met uw aanwezigheid vandaag laat u zien dat u Mohamed niet vergeet. Dat geeft troost. Het gevoel van verlies is nog vers”, zei burgemeester Femke Halsema zaterdag tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor Mohamed Bouchikhi. Hij kwam precies een jaar geleden op 17-jarige leeftijd om het leven bij de schietpartij in het buurthuis waar hij stage liep.

De gedenksteen voor Mohamed

De gedenksteen voor Mohamed

„Zomaar een 17-jarige Amsterdamse jongen. Gewaardeerd door zijn vrienden. Bescheiden, betrouwbaar. In de buurt bekend als behulpzaam. En innig geliefd door zijn familie. Als zoon, broer, neef. Een jongen vol plannen, fantasieën, met een toekomst die lonkte. Deze onschuldige en hoopvolle jongen, is van ons weggerukt”, zei Halsema in de Oosterkerk, waar honderden mensen samenkwamen voor de herdenking.

Na haar toespraak was er een stille tocht naar het gebouw waar het incident plaatsvond. Daar werd een gedenksteen geplaatst voor Bouchikhi.

De kogelregen waardoor de stagiair per ongeluk werd getroffen, gebeurde voor de ogen van veel kinderen. Vermoedelijk waren de schutters op zoek naar de toen negentienjarige Gianni L. Die raakte gewond bij hetzelfde schietincident, net als een stagiaire van twintig. Gianni L., een bekende van de politie, was eerder ook al doelwit van een schietpartij in dezelfde wijk.

In oktober werd een man uit Zwanenburg aangehouden in zijn cel, waar hij al zat voor een andere zaak, voor betrokkenheid bij de schietpartij. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zit hij niet meer vast voor de Wittenburg-zaak, maar is hij nog wel verdachte.

Halsema zei te hopen dat jongeren in Amsterdam „niet kiezen voor geweld, maar voor een opleiding. En dat zij niet kiezen voor het snelle geld, waar bloed aan kleeft, maar voor een veilige toekomst, voor anderen en henzelf. Dat zij worden als Mohamed Bouchiki, zoals Mohamed er voor anderen wilde zijn.”

Onze verslaggever volgde de herdenking live via Twitter. Bekijk hier alles terug: