Nieuws/Binnenland
3071948
Binnenland

Advocaat van Asia Bibi terug naar Pakistan

DEN HAAG - De Pakistaanse advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, heeft besloten naar Pakistan terug te gaan om Bibi zelf te verdedigen in een rechtszaak tegen haar. Dat meldt de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die hem begin november in Nederland opving na zijn vlucht uit Pakistan.

„Het is steeds de wens van Malook geweest om zijn cliënte zelf te verdedigen totdat zij veilig is buiten Pakistan”, schrijft HVC. Malook moest in november Pakistan noodgedwongen verlaten vanwege aan hem gerichte doodsbedreigingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf hem in november tijdelijk opvang in Nederland. Hij kon gebruik maken van het zogeheten Shelter City-programma, voor mensenrechtenactivisten die in eigen land onder druk staan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van zijn besluit terug te keren. Mocht hij opnieuw afreizen naar Nederland, dan is onduidelijk of hij nog steeds gebruik kan maken van het Shelter City-programma, laat een woordvoerster weten. „Dat hangt samen met meerdere factoren. Daarop valt nu niet vooruit te lopen.”

Godslastering

Bibi is een christen die jarenlang in de dodencel zat. Ze werd vrijgesproken van godslastering. Komende dinsdag wordt in Pakistan een verzoek tot herziening van de vrijspraak behandeld.

Of het vertrek van de advocaat permanent is, is niet duidelijk. De Pakistaanse krant The Express Tribune, die zegt met Malook te hebben gesproken, meldde op basis van bronnen dat dit wel het geval is. De krant schrijft dat Malook de Pakistaanse premier Imran Khan verzocht heeft zijn veiligheid te garanderen als hij in Islamabad is.

’Moedig besluit’

De stichting HVC prijst de moed van Malook, laat directeur Jan Dirk van Nifterik in een reactie weten. „Moedig dat hij zijn deskundigheid in dit dossier wil blijven inzetten.” Zelf heeft de stichting op basis van veiligheidsanalyses het advies gegeven om niet terug te keren naar Pakistan. De dreiging vanuit extremistische moslimgroeperingen is nog altijd groot, aldus HVC.