Nieuws/Buitenland
3072964
Buitenland

Timmermans: open grens cruciaal voor vrede

Frans Timmermans

Frans Timmermans

BRUSSEL - Frans Timmermans noemt het van cruciaal belang dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland openblijft om geweld in het vroegere conflictgebied te voorkomen. De vicevoorzitter van de Europese Commissie zegt tegen het Duitse persbureau DPA dat het Verenigd Koninkrijk er alles aan moet doen om de vrede te bewaren als de brexit doorgaat.

Frans Timmermans

Frans Timmermans

„We hebben een gezamenlijke Europese morele en politieke verantwoordelijkheid om alles te doen wat in onze macht ligt om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt”, zegt Timmermans verwijzend naar de zogeheten Troubles van de vorige eeuw. „Ik zal nooit begrijpen, hoe het mogelijk is, dat wij het zo helder zien, maar sommigen in Westminster (Londen) er zo onverschillig aan voorbijgaan. Ik begrijp dat gewoonweg niet.”

Het PvdA-kopstuk noemt de ’backstop’ een kwestie van solidariteit, waarbij Europa Ierland zal blijven steunen. Die regeling voorkomt dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland, maar is een doorn in het oog van de Britse voorstanders van een echte breuk met de EU.