Nieuws/Buitenland
307781
Buitenland

Oud-aanklager Venezuela vlucht naar Colombia

BOGOTA - Venezuela's voormalige openbaar aanklager Luisa Ortega heeft vrijdag een veilig heenkomen gezocht in Colombia.

Zij arriveerde met een privévliegtuig uit Aruba in de hoofdstad Bogota, zo heeft de immigratiedienst bevestigd. Het is nog onduidelijk of zij politiek asiel heeft aangevraagd.

Ortega geldt als een politieke tegenstander van president Nicolás Maduro. Zij werd begin augustus van haar taak als hoogste justitiële autoriteit ontheven door de nieuwe grondwetgevende vergadering van Venezuela. Die zou volgens tegenstanders van de regering alleen in het leven zijn geroepen om de oppositie buitenspel te zetten. Ortega had kort daarvoor aangekondigd de omstreden verkiezing van de grondwetgevende vergadering te onderzoeken. Die bestaat alleen uit aanhangers van Maduro.

Opgelegd reisverbod

Ze zei na haar ontslag te vrezen voor haar leven. Ondanks een opgelegd reisverbod slaagde ze erin per boot haar land te ontvluchten en naar Aruba te varen, in het gezelschap van haar echtgenoot en parlementslid Germán Ferrer. Haar man werd door de autoriteiten ervan beschuldigd aan het hoofd te staan van een corruptienetwerk dat geld op buitenlandse rekeningen zou hebben verstopt. Tegen Ferrer liep een arrestatiebevel.

Ortega behoorde lange tijd tot de intimi van de socialistische leiders in Venezuela en ondersteunde de politiek van de regering. Ze brak echter met Maduro toen de president in strijd met de grondwet maatregelen doorvoerde en alle macht naar zich toetrok. Ortega verwijt Maduro de erfenis van de gestorven president Hugo Chávez te hebben besmeurd en een dictatuur te willen vestigen.