Nieuws/Buitenland
307812
Buitenland

Catalaanse politie: ’Niet Moussa maar Younes’

Klopjacht op ’hoofddader’ Barcelona

Niet Moussa Oukabir, maar Younes Abouyaaqoub (22) bestuurde de witte bus die een bloedbad aanrichtte op de Ramblas donderdag.

Dat is de steeds vastere overtuiging van de Catalaanse politie, terwijl het onderzoek vordert. Abouyaaqoub is momenteel nog op de vlucht. Vrijdag zijn de Franse autoriteiten op de hoogte gebracht, omdat niet wordt uitgesloten dat hij de grens over is gestoken.

In eerste instantie dacht de politie dat het Moussa Oukabir (17) moest zijn die de bus bestuurde die minstens honderd mensen raakte toen hij zigzaggend over de Ramblas reed. Maar het onderzoek is nog lang niet afgerond, en in de loop van vrijdagavond werd deze hypothese steeds minder aannemelijk voor de Catalaanse politie. “Het is een mogelijkheid, maar deze wordt steeds minder waarschijnlijk”, zei politiechef Joesp Lluís Trapero. In de nacht maakte de politie bekend op zoek te zijn naar Younes Abouyaaqoub als hoofddader. De politie kwam tot deze conclusie nadat er vele getuigen zijn gehoord die de bestuurder van de bus zagen wegvluchten.

Younes is 22 jaar oud, en komt ook uit Ripoll. Gister dacht de politie nog dat hij wellicht dood zou zijn, net als de vijf die in Cambrils donderdagnacht werden doodgeschoten door de politie. Maar nu is de klopjacht op hem dus in volle gang. Niet alleen is zijn signalement aan Frankrijk doorgegeven, ook de omgeving van Girona en Barcelona wordt uitgekamd.

Bij de aanslag vielen 14 doden en 130 gewonden.