Nieuws/Binnenland
307934
Binnenland

Vuurwerkfestival door met rouwrandje

SCHEVENINGEN - Het Vuurwerkfestival dat vanavond afsluit met het ‘optreden’ van Spanje staat uitgebreid stil bij de dramatische gebeurtenissen in Barcelona. Exact om 22.30 houden de toeschouwers en deelnemers een minuut stilte om de slachtoffers te gedenken.

Het was de wens van het Spaanse vuurwerkteam zelf om alles doorgang te laten vinden, zo laat Bjorn van Dijl namens de organisatie weten. ,,We hebben uiteraard meteen overleg gehad over onder andere wel of niet doorgaan. Helaas worden we in deze wereld steeds met dergelijke vreselijkheden geconfronteerd. Vorig jaar nog was het festival net na de aanslag in Nice”, vertelt de Scheveninger. ,,We hebben daarbij uiteraard de menig van het Spaanse team sterk meegenomen in het overleg. Die waren uiteraard in diepe rouw maar wilde ervoor gaan.”

Ook op de beveiliging heeft een dergelijke aanslag natuurlijk de nodige impact. ,,Helaas is het zo dat we hier al extra maatregelen hadden genomen. Maar je gaat in een dergelijk geval natuurlijk wel even nog een keer om de tafel zitten.”

Spanje sluit vanavond het festival af omdat ze vorig jaar als winnaar uit de bus kwamen. Als titelverdediger ben je dus als laatste aan de beurt in de reeks die over twee weekenden werd afgestoken.

Minuut stilte

De organisatie gaat op verschillende manieren communiceren met het publiek om vanavond voor het afschieten van de vuurpijlen de minuut stilte goed te laten verlopen. ,,We hebben hiervoor de ouderwetse omroeper. Maar we communiceren ook op moderne manieren. Via onze app en op social media.”

Een woordvoerder van het Spaanse consulaat heeft laten weten aan de organisatie het initiatief zeer te waarderen en dat naar alle waarschijnlijkheid de Spaanse cultureel attaché aanwezig zal zijn om het team van Spanje aan te moedigen.