Nieuws/Buitenland
307973
Buitenland

Vrijgelaten wegpiraat moet boeten

Zemst - Een 22-jarige wegpiraat moet alsnog 45.000 euro betalen aan de nabestaanden van de door hem neergemaaide Merel de Prins.

Het 12-jarige meisje had geen schijn van kans toen Muhammed Aytekin het meisje in de bebouwde kom in het Belgische Zemst torpedeerde met zijn auto. Muhammed had geen rijbewijs en was al achttien keer (!) voorgekomen voor verkeersmisdrijven.

De bestuurder was eerder veroordeeld tot vijf jaar cel. Maar omdat hij een 'oogprobleem' had, mocht hij in maart van de rechter na vijf maanden al de de cel uit. Dat leidde tot grote woede in België. Pas volgende week beslist een rechter of een oogspecialist extra onderzoek moet doen en of de doodrijder terug naar de cel moet.

De burgerrechter heeft nu afgelopen week bepaald dat Muhammed ook 45 mille schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden; maar ook aan getuigen van het ongeluk.

'Een goed vonnis', zegt de advocaat van de familie Nelissen-Grade tegen Het Nieuwsblad. 'Al lost het natuurlijk voor de ouders niets op. Ze kunnen daarmee de begrafeniskosten en de ziekenhuiskosten vlak na het ongeval betalen. Maar het verlies en verdriet blijven. Het brengt Merel niet terug. Dit is geen verzachting van hun leed.' Aytekin heeft zich overigens onlangs failliet laten verklaren.

De vader van Merel is 'tevreden' over de uitspraak. 'We kunnen het verlies van onze dochter niet terugdraaien, niet met al het geld van de wereld. Maar we zijn tevreden met het signaal dat wat die man heeft aangericht niet kan'.

Hij hoopt dat het verstand bij de rechter zal zegevieren en Muhammed straks opnieuw de cel in moet.

Ter nagedachtenis aan Merel houdt haar familie de Facebookpagina van het meisje online.