Nieuws/Binnenland
3079859
Binnenland

Dierenorganisatie slaat alarm

’Pools tumor-vlees mogelijk in Nederland’

DEN HAAG - Nederlandse consumenten kunnen vlees op hun bord krijgen dat afkomstig is van ’horror-slachthuizen’ in Polen. Dat claimt dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

De organisatie zette maandag undercoverbeelden online die de Poolse nieuwszender Tvn24 maakte. Een vegetarische journalist ging drie weken undercover in een slachthuis. Daar at hij gedurende de lunch wekenlang vlees om niet op te vallen.

Hij filmde onder meer hoe dieren die niet meer kunnen staan, aan kabels aan de kop worden voortgesleept of liggen te creperen. Zelf moest de journalist naar eigen zeggen tumoren uit het vlees snijden. Zieke dieren werden gewoon geslacht. Hun vlees werd verwerkt, maar niet gecontroleerd.

Pools rundvlees wordt door heel Europa geëxporteerd en het vlees gaat mogelijk ook aan Nederland niet voorbij, zegt Animal Rights, dat al diverse keren soortgelijke beelden uit de vee-industrie naar buiten bracht, ook uit andere landen zoals Duitsland.

In Nederland werd volgens CBS-cijfers in 2017 voor 274 miljoen euro vlees geïmporteerd uit Polen. In het Verenigd Koninkrijk, groot importeur van Pools vlees, is door experts inmiddels alarm geslagen.

Nederland

De NVWA zegt dat het niet weet of het betrekkende vlees in Nederland is terechtgekomen. „Verkeer van vlees in de EU is vrij. Dat betekent dat wij niet direct na kunnen gaan of het betreffende vlees in Nederland terecht is gekomen”, aldus de toezichthouder.

De Poolse autoriteiten kunnen dat wel uitzoeken, meldt de NVWA. Mocht die een melding in het RASFF-systeem (the Rapid Alert System for Food and Feed) doen, dan ’nemen we natuurlijk actie en zal het uit voorzorg uit de markt gehaald moeten worden’, aldus de NVWA.