Nieuws/Binnenland
308016558
Binnenland

Wilders over Rushdie: ’Verschrikkelijk’

Geert Wilders.

Geert Wilders.

Den Haag - De aanval met een mes op schrijver Salman Rushdie bezorgt PVV-leider Geert Wilders de rillingen over zijn rug. „Vreselijk”, zegt hij in een reactie tegen De Telegraaf. „Ik hoop dat de goede dappere man het overleven zal.”

Geert Wilders.

Geert Wilders.

De motieven van de dader zijn vooralsnog niet duidelijk. Hij is wel aangehouden.

Rushdie is een bekende Brits-Indiase schrijver die faam verwierf met romans als Middernachtskinderen en De Duivelsverzen. Om dat laatste boek sprak de Iraanse imam Khomeini een doodsfatwa uit.

Wilders, die ook al meerdere fatwa’s om de oren kreeg, houdt er rekening mee dat de steekpartij daarmee te maken kan hebben. „Ik krijg er kippenvel van, de eeuwige angst dat het altijd een keer kan gebeuren als je een fatwa hebt... Ook ik heb er helaas de nodige. Maar het allerbelangrijkst is nu dat hij het overleeft”, zegt de PVV-leider.

’Wat een verschrikking’

Ook justitieminister Dilan Yesilgöz laat van zich horen. „Wat een verschrikking. waar iedereen jarenlang voor vreesde komt helaas, ondanks alle maatregelen uit”, twittert ze. „Ik leef zeer met hem en zijn familie mee. Wat een klap voor hen en de rest van het vrije Westen.

Premier Rutte reageert op Twitter in het Engels op het neersteken van Rushdie: „Waar we altijd voor vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren.” Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken spreekt op hetzelfde medium van een „werkelijk verschrikkelijke en laffe aanval. Niet alleen op Rushdie, maar ook op de literaire vrijheid en het vrije woord.”

Wilders kreeg vooral vanuit Pakistan doodsbedreigingen over zich uitgestort. Geestelijken zagen daar aanleiding toe vanwege zijn islamkritiek. Ook zijn cartoonwedstrijd waarin hij opriep om kritische Mohammed-tekeningen in te zenden kostte hem een fatwa. „Ik heb er meerder gehad tot de Taliban en Al Qaida aan toe. Ze verjaren nooit helaas.”