Nieuws/Binnenland
308109
Binnenland

Woensdag naar het strand!

Woensdag naar het strand!

Woensdag naar het strand!

Amsterdam - Er staat zowaar een goede stranddag aan te komen. Tot nu toe is het aantal stranddagen deze zomervakantie beperkt gebleven maar aanstaande woensdag wordt het 24 tot 28 graden.

Woensdag naar het strand!

Woensdag naar het strand!

Daarmee zijn de vooruitzichten eindelijk weer eens zomers. Dit weekend zijn de temperaturen nog laag en ook maandag komen we niet op de normale waarde van 23 graden uit. Vanaf dinsdag moet dat wel gaan lukken, zegt Weerplaza.

Hoe lang het zomerweer in het land kan blijven, is nog niet zeker. Wel wijst alles erop dat woensdag de hoogste temperaturen bereikt worden met maxima van 24 graden in het noorden tot 28 graden in het zuiden.

Sluierwolken

De woensdag ziet er sowieso goed uit in de weerberekeningen. Er staat weinig wind en het blijft de hele dag droog. Stralend zonnig zal het niet zijn, aldus de meteorologen, want de warme lucht gaat samen met flink wat sluierwolken.

’De sluierwolken breiden zich in de loop van de dag over het land uit, dus de hemel zal melkachtig gekleurd zijn, maar waarschijnlijk komt de zon er voldoende doorheen om er een prima stranddag of zwembaddag van te maken’, aldus meteoroloog Michiel Severin.

Hogedruk

De stijging van de temperatuur wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied. Het centrum van het hogedrukgebied ligt maandag al boven ons land, waardoor het rustig weer zal zijn. In het zuidwesten en uiterste zuiden kan echter nog wel wat regen vallen en zijn er veel wolken. Richting het noorden schijnt de zon het langst. Het wordt 18 tot 22 graden.

De aanvoer van warme lucht komt dinsdag pas op gang. Het hogedrukgebied ligt dan boven Duitsland waardoor de wind bij ons naar het zuiden draait. Warme lucht krijgt dan de kans om vanuit Frankrijk naar Nederland te stromen. Hoe snel dat zal gaan, is nog onzeker en daardoor ook de uiteindelijk temperatuur. Op dit moment gaat Weerplaza uit van 22 graden in het noorden tot 25 of 26 graden in het zuiden van het land.

Woensdag bevinden we ons volledig in de warme lucht. Helaas lijkt het hogedrukgebied al zijn kracht en invloed te verliezen. Om deze reden zien we de hoge bewolking in de loop van de dag toenemen, een teken dat een regenfront dichterbij komt.

Donderdag

De grote vraag is wie donderdag het weerbeeld in Nederland gaat bepalen. Weet het hogedrukgebied nog stand te houden dan kunnen we rekenen op droog weer met maxima die wederom in de buurt van de 25 graden uitkomen. Indien het regenfront doordrukt, kunnen we donderdag de paraplu weer pakken en daalt de temperatuur. De weermodellen geven aan dat de kans op licht wisselvallig weer vanaf donderdag groter wordt. Alleen in het zuidoosten is er ongeveer 25% kans op maxima van 25 graden. Dat zijn geen overtuigende cijfers, wel passen ze in het beeld van deze zomer: vaak wisselvallig en soms een korte zomerse opleving.