Nieuws/Binnenland
3081178
Binnenland

Eis: 3 jaar cel voor fraude met paardenvlees

Den Bosch - Het OM neemt het de drie verdachten zeer kwalijk dat zij gemakzuchtig zijn geweest en het vertrouwen van de consument hebben geschonden. „Op het etiket moet staan wat erin zit. Als we daar niet meer op kunnen vertrouwen, is het einde zoek.” Ook de Nederlandse vleesverwerkingsindustrie heeft een flinke knauw gekregen door dit schandaal, zo oordeelt de officier.

De slordige administratie die leidde tot valse geschriften, rundersnippers waarbij niet vermeld staat dat er paard in zit, wordt de drie verdachten aangerekend. Zij kregen een forse strafeis aan hun broek: 3 jaar onvoorwaardelijk voor Van H., 150.000 euro boete voor zijn slachthuis en 18 maanden waarvan zes voorwaardelijk voor G. en Van V. Het OM wil het vrieshuis en de vleeshandelaar een boete van 75.000 euro opleggen.

Waar de Gelderse slachter en de vleeshandelaar naar elkaar wijzen, richt niemand van hen de blik op het vrieshuis en G. Die heeft écht niet geweten dat rund- met paardenvlees werd gemengd, zo beweerde Van H. eerder ook al. „Dat hoorde hij pas toen het in de media verscheen en Van H. bij hem langs kwam. Het was ook toen dat hij hoorde dat er in het slachthuis ook paarden werden geslacht”, aldus zijn advocaat.

Zij beweert ook dat zijn deel van de administratie piekfijn in orde was. De Overijsselse ondernemer zit wel met de gebakken peren, is van zijn bed gelicht, moest de vele kilo’s vlees jarenlang opgeslagen laten staan in zijn vrieshuis en de forse vernietigingskosten voor zijn rekening nemen. En dan krijgt hij ook nog eens een gevangenisstraf en forse boete tegen zich geëist.

De vraag blijft: wie is hier nu schuldig? Mayke Goris, advocaat van Van V., beweert dat haar cliënt ook écht niet wist dat Van H. paardenvlees mengde door de rundersnippers, de eigenaar van het slachthuis beweert het tegengestelde. „Hij heeft naar zijn weten altijd uitsluitend 100 procent rundvlees afgenomen bij het slachthuis. Het verschil is niet te zien, niet te voelen, niet te ruiken. Het moet je verteld zijn, maar dat is niet gebeurd”, aldus Goris.

Hoedje geschrokken

Het OM neemt Van V. kwalijk dat hij niet gecontroleerd heeft wat er in de snippers zat. „Maar wat moet je controleren als je van niks weet?” De strafeis maakte indruk op de raadsvrouw en haar cliënt. „We zijn ons een hoedje geschrokken. Zo’n forse strafeis, daar had ik geen rekening mee gehouden.”

Advocaat Frank van Gaal van het slachthuis en Van H. ziet het als volgt: „Van opzet, misleiding of verhulling is nooit sprake geweest.” Hij haalt ook de strikte controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan: „Die liepen dagelijks met drie dierenartsen rond, die alles controleerden. Het is ondenkbaar dat onder hun oog gesjoemeld werd.” De raadsvrouw van G. voegde daar nog iets aan toe: „Het is ook een van de taken van de NVWA om de administratie van het slachthuis te controleren.”

Van Gaal vindt dat de eis van de officier stevig uit balans is, aangezien voor Van H. de zwaarste strafeis klaarligt. „Waarom zijn alle pijlen gericht op Van H.?” Ook haalt hij het minimale aandeel van de verkoop van dit vlees in de totale omzet van het slachthuis en dat de volksgezondheid nooit in gevaar is geweest aan.

Vrijdag gaat deze zaak verder.