Nieuws/Buitenland
308154
Buitenland

Familie verspreidde vermissingsbericht

Nog meer verwarring over Julian

Een peetvader verspreidde ten onrechte vermissingsfoto Julian in Barcelona

Een peetvader verspreidde ten onrechte vermissingsfoto Julian in Barcelona

Barcelona - UPDATE zondag 7.56 uur - Julian Cadman, het jongetje van zeven jaar uit Australië dat vermist was na de bloedige aanslagen in Barcelona, is weer terecht. Aanvankelijk werd gedacht dat Julian levend is gevonden, maar helemaal zeker is dat nog niet.

Een peetvader verspreidde ten onrechte vermissingsfoto Julian in Barcelona

Een peetvader verspreidde ten onrechte vermissingsfoto Julian in Barcelona

De Catalaanse politie maakte zaterdag op Twitter bekend dat de jongen terecht is. “We hebben geen kind gevonden, en we zoeken er ook geen”, twittterde de Catalaanse politie vanochtend. Daarna verspreidde het ook een andere tekst: “De dodelijke slachtoffers en gewonden zijn getraceerd en we werken aan de identificatie.”

Inmiddels zijn er nieuwe vraagtekens gerezen. Sommigen suggereren dat de jongen eventueel dood zou kunnen zijn gevonden. De Catalaanse politie heeft nog geen volledige openheid van zaken gegeven. Zondagochtend bracht de Spaanse televisie nog dat Julian in het ziekenhuis ligt, terwijl Australische media, op hetzelfde moment, stellen dat Julian’s vader inmiddels naar een lijkenhuis zou zijn gebracht.

Het Spaanse El Pais heeft een bericht dat Julian samen met zijn moeder in het ziekenhuis ligt inmiddels aangepast. Nu staat er dat hij ’altijd in de lijst met doden en gewonden’ heeft gestaan. Niet vreemd: dat Julian minstens gewond was geraakt, is inderdaad altijd duidelijk geweest.

Zaterdag brachten Spaanse media massaal het nieuws dat Julian was gevonden, naast zijn moeder in het ziekenhuis. Hij zou nooit kwijt zijn geweest.

Wereldnieuws

De berichten over de vermissing van Julian gingen de hele wereld over. Julian was samen met zijn moeder naar Barcelona gekomen voor een bruiloft van een nicht van haar. Net toen de witte bus van de terroristen donderdagmiddag zigzaggend over de Ramblas reed, en tientallen slachtoffers maakte, liepen Julian en zijn moeder Jom Cadham samen over de wandelboulevard. Zijn moeder werd geraakt door de bus en raakte zwaargewond. Ze werd naar een ziekenhuis in Barcelona vervoerd.

Haar familie kreeg waarschijnlijk niets te horen over het lot van Julian, en verspreidde daarna het bericht dat de jongen tijdens de aanslag gescheiden zou zijn van zijn moeder, en dat ze niet wisten waar hij was.

De vader van Julian was niet meegegaan naar de bruiloft in Barcelona, maar in Australië achtergebleven. Hij is meteen na het nieuws op het vliegtuig gestapt, en heeft vermoedelijk niets doorgegeven aan andere familieleden.

Veel gedeeld

Terwijl de vader onderweg was naar Europa, hebben de familieleden van de vrouw het nieuws van de ‘vermissing’ naar buiten gebracht. Het bericht werd in Australië veelvuldig verspreid, met het verzoek om het te delen. “Als u ook maar iemand in de buurt kent om dit mee te delen, doe dat dan alstublieft”, zei zijn peetvader Colin Baxter op Facebook.

In de berichten die gedeeld werden, stond ook het signalement: Julian zou een wit overhemd dragen, een vliegenierszonnebril en een petje met print op hebben.