Nieuws/Buitenland
308187
Buitenland

Drie vriendinnen stonden achttien uur stil met Szigettrein

’Het festival duurt zo gewoon wat langer’

Sara, Jalien en Tessa zitten urenlang in gestrande Sziget Express.

Sara, Jalien en Tessa zitten urenlang in gestrande Sziget Express.

Andorf - Ze ’zitten er behoorlijk doorheen’. Sara, Jalien en Tessa, alle drie achttien jaar oud, stapten vrijdagmorgen in Budapest op de Sziget Express, en hadden gehoopt inmiddels thuis te zijn. „Maar we zijn pas in Oostenrijk”, vertelt Jalien.

Sara, Jalien en Tessa zitten urenlang in gestrande Sziget Express.

Sara, Jalien en Tessa zitten urenlang in gestrande Sziget Express.

De drie zitten in de ramptrein die door noodweer in Oostenrijk achttien uur stil heeft gestaan. De bovenleiding knapte, en het personeel van de trein vond de situatie niet veilig genoeg om verder te rijden. In totaal zitten er 900 Nederlanders in de trein, die vanaf het Hongaarse festival Sziget komt.

De drie meiden hadden twee nachten in een Airbnb in Boedapest aan hun festival geplakt. „Om bij te komen, want zo’n festival is behoorlijk zwaar”, vertelt Jalien. Maar, fris gedoucht hadden de dames vooral zin om weer in hun eigen bed te slapen. Maar slecht weer gooide roet in dat eten.

„We waren dus al met een paar uur vertraging vertrokken”, vertellen de festivalgangers. „Maar door noodweer kwamen we vast te staan. De airco deed het ook nog eens niet, dus we zaten in een behoorlijke sauna.”

Terugkeren was voor de trein geen optie: er stonden tal van treinen voor en achter hen te wachten. En een alternatieve route was er niet.

Toch houden de dames er de moed er in. „Er hangt een leuke sfeer in de trein”, vertellen ze. „Iedereen zit in hetzelfde schuitje en helpt elkaar. Het festival duurt gewoon iets langer op deze manier.” Ook heeft het drietal het te doen met het treinpersoneel. „Voor hun is dit ook overmacht. Ze doen er echt alles aan om het ons zo comfortabel mogelijk te maken.”

Inmiddels is de trein een stukje verder gereden, maar weer gestopt om vers water aan boord te halen. De prognose is dat de feesttrein morgenochtend vroeg in Nederland aankomt. „Er werd gezegd om zes uur, maar ik denk dat we dat ook niet gaan halen.”