Nieuws/Buitenland
308370
Buitenland

Spaanse koning bezoekt slachtoffers aanslag

BARCELONA - VIDEO - Koning Felipe en zijn vrouw Letizia hebben zaterdag de slachtoffers van de aanslag in Barcelona een hart onder de riem gestoken. Het Spaanse koningspaar bezocht de twee ziekenhuizen waar de meeste gewonden worden verpleegd.

's Avonds legden de koning en koningin bloemen bij het mozaïek van de kunstenaar Joan Miró op de Ramblas, waar het bestelbusje waarmee een IS-terrorist donderdag inreed op de wandelaars tot stilstand kwam. Ze waren in gezelschap van burgemeester Ada Colau en Carles Puigdemont, de president van de autonome regio Catalonië.

De rampplek op de bekendste promenade van Barcelona is inmiddels een zee van bloemen en kaarsen. Het koninklijk paar werd met applaus en hartenkreten begroet door de menigte. Opnieuw klonk ook het 'No tinc por', Catalaans voor 'Ik ben niet bang'.

Felipe en Letizia gingen zaterdag eerst naar het Hospital Del Mar, dat vlakbij de Ramblas ligt. Voordat ze de slachtoffers bezochten, spraken ze met artsen en verpleegkundigen over de behandeling van de gewonden. Daarna brachten ze een bezoek aan het Hospital de la Santa Creu i Saint Pau. Twaalf van de vijftig gewonden die in Barcelona worden behandeld, verkeren nog in levensgevaar.

Koning Felipe onderbrak zijn vakantie na de aanslagen in zijn land. Vrijdag woonde hij in Barcelona op het Plaza de Catalunya een herdenking bij.