Nieuws/Buitenland
308384
Buitenland

Maatregelen Australië tegen voertuigaanslagen

MELBOURNE - Australië wil grondige maatregelen nemen om het publiek in winkelstraten en bij evenementen te beschermen tegen aanslagen met voertuigen.

De Australische premier Turnbull riep gemeentebesturen, stadsontwikkelaars, architecten en bedrijven zondag op bij nieuwe opdrachten rekening te houden met veiligheidsmaatregelen tegen terreurdaden.

De nationale strategie wordt enkele dagen na de bloedige aanslag in Barcelona ontvouwd. Aanleiding voor het plan was de terroristische aanslag vorig jaar met een vrachtwagen in Nice, waarbij 84 mensen om het leven kwamen.

Ongeluk

In Australië zelf reed woensdag nog een auto in op voetgangers in Chatswood. Dat gebeurde op een drukke winkelstraat. Vijf mensen raakten gewond. Inmiddels is er meer bekend: de politie behandelt het incident als een ongeluk, niet als een terroristische aanslag. Ooggetuigen melden aan Australische media dat ze die lezing onderschrijven.

In januari van dit jaar reed een man met een auto in op voetgangers in Melbourne, waardoor vier mensen werden gedood en meer dan twintig mensen gewond raakten. Toen was ook geen sprake van een terroristisch motief. Sindsdien zijn er in Melbourne wel 140 betonnen palen geplaatst om voetgangerszones te beschermen.