Nieuws/Buitenland
3083851
Buitenland

May wil toch terug naar EU over ’backstop’

Theresa May

Theresa May

LONDEN - De Britse premier Theresa May heeft bevestigd dat volgens haar de akkoorden met de EU over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moeten worden gewijzigd. Ze wil daar met Brussel over praten.

Theresa May

Theresa May

Ze kan anders geen brexitdeal door het parlement aanvaard krijgen. Het gaat om de afwikkeling van de brexit in het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland), dat een grens met EU-lid Ierland heeft. Deze 'backstop' is in het bestaande akkoord over de brexit een doorn in het oog van zowel voor- als tegenstanders van de brexit.

Inlegvel

De EU heeft gezegd de tekst van het akkoord niet meer te willen wijzigen. Een Brits conservatief parlementslid, Graham Brady, heeft daarom al 'een inlegvel' gesuggereerd. De brexitcoördinator van het Europese Parlement, Guy Verhofstadt, heeft dinsdag in de krant The Independent beklemtoond dat het parlement niet zal instemmen met wijzigingen in de tekst. Voor de geldigheid van een brexitdeal is de instemming van het Europese Parlement nodig.

Het Lagerhuis is dinsdag begonnen zich weer te buigen over de brexit, nadat het in een vrijwel ongekend grote meerderheid 16 januari de oorspronkelijke brexitdeal van May had weggestemd. Brady lanceert naar verluidt een motie waarmee May wordt opgeroepen voor een andere regeling van de 'backstop' terug naar Brussel te gaan.

Enkele parlementariërs proberen dinsdagavond met hun motie het initiatief naar zich toe te trekken. Ze denken dat May de regie helemaal kwijt is en dat het parlement een no-dealbrexit onmogelijk moet maken. Zo is er het voorstel van Yvette Cooper van de oppositiepartij Labour en van de Conservatief Nick Boles. Zij eisen samen dat de brexit wordt uitgesteld, zodra op 26 februari blijkt dat May geen brexitdeal heeft die het parlement goedkeurt.

Cooper en Boles willen voorkomen dat er een no-dealbrexit komt. Hetzelfde heeft de Conservatief Dominic Grieve voor ogen. Hij stelt daarom voor dat het parlement het initiatief neemt door zelf te bepalen wanneer er over het brexitbeleid wordt gestemd en niet meer wacht tot de regering de brexit op de agenda zet.