Nieuws/Buitenland
308397
Buitenland

Trump roept op tot eenheid na protest Boston

BOSTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag een demonstratie in Boston tegen de gebeurtenissen in Charlottesville aangegrepen om opnieuw op te roepen tot eenheid.

„Ik wil de vele demonstranten in Boston toejuichen die zich uitspreken tegen haat en onverdraagzaamheid. Ons land zal spoedig weer een eenheid vormen”, liet Trump weten op Twitter. Een uur voor de bijeenkomsten berichtte Trump nog dat er volgens hem veel provocateurs tegen de politie op de been leken te zijn.

In Boston kwamen ongeveer veertigduizend demonstranten bijeen. De mensenmassa demonstreerde tegen onverdraagzaamheid en haat. Ze droegen borden bij zich met onder meer ’Resist fascism’.

Er werden zevenentwintig aanhoudingen verricht. Politiecommissaris William Evans wilde daar niet te zwaar aan tillen. „Er waren enkele confrontaties”, zei hij. „Maar 99,9 procent van de mensen kwam hier met de juiste bedoelingen.”

Trump ligt onder vuur voor zijn opmerkingen dat het geweld in Charlottesville vorige week „beide zijden” te verwijten viel, nadat een extreemrechtse demonstrant met zijn auto op tegendemonstranten inreed. Daarbij viel een dode en raakten tientallen gewonden.