Nieuws/Buitenland
308399
Buitenland

De Telegraaf op Zondag: zzp’er, zelfstandige zonder pret

AMSTERDAM - Vandaag in Telegraaf op Zondag: De Nederlandse toeristen proberen er het beste van te maken in Barcelona, en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben überhaupt geen tijd voor vakantie.

Peter is bezweet en zit onder de houtsnippers. Hij staart naar buiten. Bij het horen van zijn naam verstart hij. ,,Kom moeder”, zegt hij met fluisterende stem. ,,Ik heb het eten voor u klaarstaan.”

Peter van Veen (58) is mantelverzorger en klusjesman. Hij verzorgt zijn moeder en helpt mensen met computerproblemen. ,,Ik ben een zzp-slet”, zegt Van Veen, die de laatste zeven jaar steeds heeft doorgewerkt.

Hij is daarin geen uitzondering: steeds meer zzp’ers werken in de vakantie door. Een vakantie schiet erbij in en volgens de FNV is dat zorgelijk. ,,Als je niet langere tijd weggaat, laat je het werk niet los. De vakbonden hebben niet voor niets gevochten voor weekenden en vakanties”, aldus woordvoerder Harry Lindelauff.

’Gepast genieten’

In Barcelona zijn op dit moment juist veel toeristen op vakantie. Ook Nederlanders. Die maken er na de aanslagen het beste van. „Mensen in ons Airbnb-complex waren in shock. Sommigen hadden de aanslag meegemaakt”, vertelt Tamara Veenstra uit Groningen.

Voelt het vreemd vakantie vieren in een rouwende stad? ,,Ja”, zegt Tamara aarzelend. ,,We moeten dan maar gepast genieten, denk ik dan. We zijn hier zes dagen, het zou zonde zijn als we niets konden doen. Maar een echte feeststemming is het natuurlijk niet. We horen dat sommige clubs dicht zijn omdat er drie dagen van rouw zijn. Het is hier echt anders dan normaal.”

De artikelen over zzp’ers en over de vakantievierders in Barcelona kunt u lezen in De Telegraaf op Zondag (hier).