Nieuws/Buitenland
308421
Buitenland

Moeder: zoon, geef je over

Moslima’s in Ripoll rouwen tijdens een minuut stilte.

Moslima’s in Ripoll rouwen tijdens een minuut stilte.

BARCELONA - De moeder van de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Spanje heeft haar zoon opgeroepen zich over te geven.

Moslima’s in Ripoll rouwen tijdens een minuut stilte.

Moslima’s in Ripoll rouwen tijdens een minuut stilte.

Younes Abouyaaquoub moet zichzelf aangeven bij de politie, citeert het nieuwsportaal van de Catalaanse radiozender Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio op Twitter de vrouw. De 22-jarige Marokkaan is voortvluchtig en is mogelijk naar Frankrijk uitgeweken.

Tijdens een bijeenkomst zaterdagavond voor het gemeentehuis van Ripoll, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Barcelona, distantieerden ongeveer veertig familieleden en kennissen van de verdachten zich van de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils. Ze droegen posters met de woorden: ,,Niet in onze naam''.

In Ripoll woonden sommige van de verdachten. De Catalaanse politie onderzoekt momenteel volgens mediaberichten of een imam de leider van de terroristische cel was. Een neef van de hoofdverdachte zei, volgens de Catalaanse radiozender, met vele inwoners van Ripoll te vermoeden dat de imam iets te maken had met de toenemende radicalisering van de jonge mannen.

Zaterdagmorgen doorzocht de politie de woning van de imam in Ripoll op DNA-sporen. De moslimgeestelijke zou woensdag zijn omgekomen bij de explosie in een huis in Alcanar ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van Barcelona. In het huis waar een grote hoeveelheid springstoffen is gevonden, maakte de groep van ongeveer twaalf mannen plannen voor een nog grotere aanslag dan in Barcelona, zo vermoedt de politie.