Nieuws/Buitenland
308437
Buitenland

Parijs, Venetië, Barcelona, en nu een zwart gat

Twee droomreizen, ruw verstoord

Heidi Nunes, Jared Tucker (links) en Elke Vanbockrijck (rechts)

Heidi Nunes, Jared Tucker (links) en Elke Vanbockrijck (rechts)

BARCELONA - De identiteit van steeds meer slachtoffers van de aanslagen in Spanje wordt bekend. Inmiddels zijn de verhalen van tien overledenen, onder wie vijf Spanjaarden, via internationale media uitgelekt.

Heidi Nunes, Jared Tucker (links) en Elke Vanbockrijck (rechts)

Heidi Nunes, Jared Tucker (links) en Elke Vanbockrijck (rechts)

Een gezin uit Vlaanderen is ruw uit elkaar gerukt. Elke Vanbockrijck liep donderdagavond met haar man en twee kinderen over de Ramblas. Toen het busje met terroristen op de mensenmassa inreed, kon ze nergens heen. Haar man wel: die werd samen met de kroost in een winkel geduwd. Elke kon niet ontkomen.

„Het zou een droomreis worden”, legt de familie uit in Het Nieuwsblad. „Vooral voor de jongste zoon. Die is een grote fan van FC Barcelona.”

Voor de nachtmerrie die de droomreis overvleugelde is een condoleance-register geopend. Daar kunnen mensen hun medeleven uiten. Ook op sociale media wordt dat massaal gedaan: „Zo’n mooi gezin, ik weet niet wat te zeggen. Heel veel sterkte”, schrijft iemand.

Romantische rondreis

De Amerikaanse Jared Tucker (42) zat in de namiddag nog met zijn vrouw Heidi Nunes een cocktail te drinken op het terras. Vervolgens gingen ze even lopen. „Het volgende wat ik weet, is dat er geschreeuw te horen is, gekrijs”, vertelt zijn vrouw tegen NBC News.

„Ik werd een souvenirwinkel ingeduwd. Daar bleef ik schuilen. Iedereen bleef schreeuwen”, aldus Nunes, die met haar man op een romantische trip was, ter ere van een huwelijksjubileum: eerst Parijs, dan Venetië en afsluitend Barcelona.

„Wat ze van me hebben afgepakt? De liefde van m’n leven”, zegt Nunes. „We waren pas een jaar getrouwd. Het heeft dus niets te maken met niet alleen kunnen zijn. Maar ik wil niet zonder hem.”

De vader van Tucker reageerde ook op de dood van zijn zoon. „Ik ben niet per sé boos. Wat belangrijker is: ik snap er niets van. Het is niet te bevatten hoe zoiets kan gebeuren”, vertelt hij met gebroken stem.

Met neefje

Steeds meer verhalen worden bekend. „Mijn vader was een geliefde echtgenoot, vader, broer en grootvader”, zegt de dochter van de Canadees Ian Wilson, die kwam te overlijden, in een verklaring van de politie. „Gepassioneerd, gul en avontuurlijk. Hij was altijd in voor een levendig debat, een goed boek, het ontdekken van nieuwe plekken en een biertje van de juiste maat.”

Francisco López Rodríguez (57) komt uit Barcelona, en maakte een wandeling met zijn vrouw en een nicht, en diens kinderen. Het neefje van Francisco (3) kwam ook te overlijden. In totaal is de dood van vijf Spanjaarden bekend, waarvan er één ook de Argentijnse nationaliteit heeft.

Behalve de Canadees Wilson, de Amerikaan Tucker en de Belg Vanbockrijck maken een Portugese vrouw (74) en een Italiaanse man (35) het lijstje met buitenlandse slachtoffers rond.

De Italiaanse Bruno Gulotta (35) overleed door een aanrijding - voor de ogen van zijn familie met een 5-jarige zoon. „Houd Bruno in gedachten, en bid voor hem”, vragen collega’s bij een tech-bedrijf in een statement.

Gewonden

Op dit moment liggen nog 23 gewonden in de ziekenhuizen van Barcelona. Daarvan zijn er 13 zwaargewond. Tien families krijgen psychologische begeleiding.

De autoriteiten gaan de komende tijd ook psychologische begeleiding aanbieden aan de ondernemers van de Ramblas, om de schokkende gebeurtenissen van de afgelopen tijd te verwerken.