Nieuws/Buitenland
308750650
Buitenland

Facebook voorlopig niet van plan account Trump vrij te geven

WASHINGTON - Facebook is niet van plan het geblokkeerde account van president Donald Trump weer vrij te geven. Operationeel directeur Sheryl Sandberg zei maandag tijdens een conferentie dat ze blij was dat ze maatregelen tegen Trump hebben genomen.

De Amerikaanse president kan volgens haar als hij klachten heeft terecht bij de onafhankelijke toezichtraad van het sociale medium. De schorsing van Trump op Facebook was in eerste instantie voor onbepaalde tijd en minimaal tot na de inauguratie van aankomend president Joe Biden op 20 januari, liet oprichter Mark Zuckerberg vorig week weten.

Na de bestorming van het Capitool door de aanhangers van Trump en de daaropvolgende berichten die de president verstuurde, hebben sociale media maatregelen tegen Trump genomen. Op zijn veelgebruikte Twitter is hij inmiddels permanent verbannen.

Sociale media liggen zelf ook onder vuur, omdat ze te weinig zouden hebben gedaan tegen opruiende teksten in aanloop naar de rellen in Washington. Andere critici vinden dat sociale media een zittend president niet mogen censureren.

Met het oog op de komende weken, waarin onder meer Joe Biden als president wordt geïnaugureerd, zal Facebook ook alle content met daarin de zin ’stop the steal’ (stop de diefstal) weghalen. Die leus wordt veelvuldig gebruikt door Trump-aanhangers die overtuigd zijn van de ongefundeerde aantijgingen van de president over verkiezingsfraude door de Democraten.

„Vanwege de voortdurende pogingen om evenementen tegen de verkiezingsuitslag te organiseren die tot geweld kunnen leiden, en het gebruik van de leus door de betrokkenen bij het geweld in Washington op woensdag, nemen we de aanvullende stap in aanloop naar de inauguratie”, aldus Facebook in een verklaring.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo